„Насиље није опција, заједно смо и љепши и јачи“ – поручили ученици власеничке средње школе (ФОТО/ВИДЕО)

11.06.2024. 19:19
0
ИЗВОР: katera.news

У власеничком Средњошколском центру „Милорад Влачић“ годинама није забиљежен ниједан случај вршњачког насиља, а томе сигурно доприносе различите превентивне активности које се у школи проводе. Једна од њих је и расписивање конкурса за кратки филм, пано или постер, са темама: "Насиље није опција" и "Заједно смо и љепши и јачи".

 На овогодишњем конкурсу прво мјесто и новчану награду од 100 КМ освојио је I 4-2 разред за веома занимљив и поучан кратки филм. Другопласирана је гимназијалка Катарина Матијашевић, која ће добити 70 КМ за едукативни постер, док ће њена другарица из III 1 разреда Николина Пустивук, која је заузела треће мјесто, бити награђена са 50 КМ, такође за одлично урађен постер.

  • Слика
  • Слика

Илинка Нинић, психолог у овој школи, рекла је да је конкурс једна од активности Акционог плана превенције вршњачког насиља које проводи Министарство просвјете и културе, уз учешће свих основних и средњих школа у Српској.

- Сматрам да је ово најважнија активност овог плана јер на овај начин ученици активно учествују у осмишљавању мјера којима можемо спријечити вршњачко насиље и прије него што до њега дође. Наравно, на овај начин се подиже  свијест младих о овој теми и развија нулти  степен толеранције на насиље - рекла је Нинић.

Она је појаснила да су ученици радили индивидуално, у пару или групно, те да су сви радови веома озбиљно урађени, са садржином превентивних мјера и поука на задате теме.

- Ово нам је први пут да расписујемо конкурс овог типа и морам да се захвалим свим ученицима који су учествовали, професорици Татјани Голијанин, која их је анимирала и директору Пајисији Петровићу који је обезбиједио новчана средства за прва три мјеста. Награде ће добитницима бити додијељене 13. јуна, на свечаности која ће бити уприличена поводом додјеле диплома матурантима - рекла је Нинић.

Она истиче да ће сви радови бити одштампани и урамљени.

- Сви радови ће бити истакнути у школи, да красе зидове наших ходника и да свакодневно  подсјећају ученике да насиље, заиста, није опција. Конкурс планирамо расписивати сваке године и ја се искрено надам да ће, из године у годину, бити све више учесника - закључила је она.

Конкурс је реализован у склопу Пројектне недјеље, а у складу са Програмом мјера за јачање безбједности и спречавања насиља у основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Kошаркаш великог срца Kошаркаш великог срца
Власеница очекује кошаркашки спектакл Власеница очекује кошаркашки спектакл
Расписан конкурс за школовање кадета на грчким војним академијама Расписан конкурс за школовање кадета на грчким војним академијама
Најчитаније
  • Татјана је пала са литице у амбис, а двије и по године касније удала се за свог спасиоца
    23h 4m
    0
  • Шеснаесто чека прабабино крило...
    22h 15m
    0
  • Невријеме у Српској, падао и град (ВИДЕО)
    1h 34m
    0
  • Почео хуманитарни „Базар из блока“ у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    23h 52m
    0
  • Пикси више неће бити селектор?!
    1h 53m
    0