Nastavak suđenja za zločin nad Srbima na Čemernu

13.10.2022. 08:35
0
IZVOR: srna.rs

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje Džemalu Hadžiću i ostalim saoptuženim bivšim pripadnicima Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH za zločin nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno u junu 1992. godine.

Osim Hadžića, koji je u to vrijeme bio komandant Prvog odreda „Sretno“ tadašnje Teritorijalne odbrane Breza, za ovaj zločin optuženi su Teufik Turudić, Džemal Smolo, Senad, Haris i Benjamin Sikira, Enes Durak, Mirsad, Nusret i Mirzet Bešlija, te Hamdija Spahić i Nehru Ganić.

Na ročištu održanom 15. septembra svjedok Tužilaštva BiH Esad Solak negirao je navode iz izjave koju je dao u istrazi da su u napadu učestvovale jedinice iz Breze i Kaknja, te da je njima komandovao Džemal Hadžić.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba, koji su mučeni i ubijani.

Nastavak suđenja zakazan je za 11.15 časova, navedeno je na veb-stranici Suda BiH.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i eksplozivnih sredstava Suđenje Dudakoviću: Povrede na pojedinim stradalim Srbima ukazuju na oštećenja od metaka i e...
Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja Suđenje za masakr kod Mladenovca počinje 23. maja
Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe Suđenje Tačiju: OVK zlostavljao Rome pod optužbom da su radili za Srbe
Najčitanije
  • Na današnji dan Turci spalili mošti Svetog Save
    2h 48m
    0
  • U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
    6h 51m
    0
  • Najavljeni prekidi električne energije
    8h 55m
    0
  • Mošti četiri srpska svetitelja stigle u Hram Svetog Save
    21h 31m
    0
  • Održana „Đurđevdanska ulična trka“ u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    6h 9m
    0