Наставак суђења за злочин над Србима на Чемерну

13.10.2022. 08:35
0
ИЗВОР: srna.rs

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење Џемалу Хаџићу и осталим саоптуженим бившим припадницима Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ за злочин над српским цивилима у илијашком селу Чемерно у јуну 1992. године.

Осим Хаџића, који је у то вријеме био командант Првог одреда „Сретно“ тадашње Територијалне одбране Бреза, за овај злочин оптужени су Теуфик Турудић, Џемал Смоло, Сенад, Харис и Бењамин Сикира, Енес Дурак, Мирсад, Нусрет и Мирзет Бешлија, те Хамдија Спахић и Нехру Ганић.

На рочишту одржаном 15. септембра свједок Тужилаштва БиХ Есад Солак негирао је наводе из изјаве коју је дао у истрази да су у нападу учествовале јединице из Брезе и Какња, те да је њима командовао Џемал Хаџић.

Оптужница бивше припаднике Територијалне одбране и активног и резервног састава полиције тадашње БиХ терети да су 10. јуна 1992. године напали Чемерно у којем су убили 30 Срба, међу којима је најмлађа жртва имала 16, а најстарија више од 80 година.

Убијено је десетак жена, а у нападу је паљена покретна и непокретна имовина Срба, који су мучени и убијани.

Наставак суђења заказан је за 11.15 часова, наведено је на веб-страници Суда БиХ.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и експлозивних средстава Суђење Дудаковићу: Повреде на појединим страдалим Србима указују на оштећења од метака и е...
Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја Суђење за масакр код Младеновца почиње 23. маја
Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе Суђење Тачију: ОВК злостављао Роме под оптужбом да су радили за Србе
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    9h 14m
    8
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 58m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 45m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    9h 28m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    9h 20m
    0