Ne paliti vatru na nedozvoljenim mjestima i u blizini šuma

13.03.2022. 12:08
1
IZVOR: SRNA

Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske pozvalo je stanovništvo da tokom proljetnih radova ne pali vatru na nedozvoljenim mjestima i ne spaljuje ostatke korova, smeća i drugog otpada unutar ili u blizini šumskih kompleksa i zasada, uz napomenu da je kazna za prekršaj od 100 do 1.000 KM.

Iz MUP-a su saopštili da je u prva dva mjeseca ove godine na području Srpske evidentirano 12 šumskih, to jest požara na otvorenom.

Čest uzrok požara je, kako su naveli, nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja, pa zbog toga spaljivanje treba vršiti odgovorno, samo kada su povoljni vremenski uslovi i na površinama koje se mogu kontrolisati.

Pri spaljivanju je potrebno ugasiti ostatke nesagorenih materija, da bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja.

U većini slučajeva vatra se prenese na šumske komplekse prouzrokujući veliku materijalnu štetu, napominju iz MUP-a.

MUP podsjeća da je Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine, zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji sa ciljem sprečavanja širenja vatre.

Ovim zakonom definisana je i kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ukoliko ne preduzme sve da spriječi širenje vatre.

O uočenom požaru ili nekontrolisanom širenju vatre potrebno je odmah obavijestiti nadležnu vatrogasnu jedinicu na broj telefona 123, najbližu policijsku stanicu na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    cz 13.03.2022. 14:04
    centar za obavještavanje 121
Povezane vijesti
Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras Meteorolozi upozorili: Pripremite se za snijeg večeras
Upozorenje meteorologa za večeras i sutra Upozorenje meteorologa za večeras i sutra
Za neplaćene saobraćajne kazne duguje skoro 81.000 KM Za neplaćene saobraćajne kazne duguje skoro 81.000 KM
Najčitanije
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    20h 47m
    5
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    20h 29m
    0
  • Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
    21h 23m
    8
  • Preliminarna rang–lista za dodjelu studentskih stipendija Opštine Istočna Ilidža
    18h 18m
    0
  • Premješteni posmrtni ostaci Bate Živojinovića iz Aleje zaslužnih građana
    17h 20m
    0