Не палити ватру на недозвољеним мјестима и у близини шума

13.03.2022. 12:08
1
ИЗВОР: СРНА

Министарство унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске позвало је становништво да током прољетних радова не пали ватру на недозвољеним мјестима и не спаљује остатке корова, смећа и другог отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, уз напомену да је казна за прекршај од 100 до 1.000 КМ.

Из МУП-а су саопштили да је у прва два мјесеца ове године на подручју Српске евидентирано 12 шумских, то јест пожара на отвореном.

Чест узрок пожара је, како су навели, неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања, па због тога спаљивање треба вршити одговорно, само када су повољни временски услови и на површинама које се могу контролисати.

При спаљивању је потребно угасити остатке несагорених материја, да би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења.

У већини случајева ватра се пренесе на шумске комплексе проузрокујући велику материјалну штету, напомињу из МУП-а.

МУП подсјећа да је Законом о заштити од пожара, који је ступио на снагу у новембру 2019. године, забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи са циљем спречавања ширења ватре.

Овим законом дефинисана је и казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и уколико не предузме све да спријечи ширење ватре.

О уоченом пожару или неконтролисаном ширењу ватре потребно је одмах обавијестити надлежну ватрогасну јединицу на број телефона 123, најближу полицијску станицу на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    cz 13.03.2022. 14:04
    centar za obavještavanje 121
Повезане вијести
Упозорење метеоролога за вечерас и сутра Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ
За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    19h 10m
    3
  • Грађани траже помоћ због змија
    15h 22m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    23h 12m
    0
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    22h 10m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    4h 39m
    0