Ne rugajte se muškarcu koji „umire“ kad ima temperaturu 37

22.02.2020. 13:49
0
IZVOR: leutar3.net

Muškarci koji teže od žena podnose prehladu, virozu i temperaturu od 37,2 odavno su predmet ismijavanja i šala, ali ako je suditi prema istraživanju njemačkih stručnjaka, zaista je tako.

Dr. Beatrix Grubeck-Loebenstein, imunologinja na Univerzitetu u Insbruku, bavi se istraživanjem razlika u imunom sistemu među polovima. Rezultati njenih studija bez sumnje su melem za dušu muškaraca koje žene ne uzimaju ozbiljno kada je posrijedi patnja kroz koju prolaze tokom prehlade ili viroze.

-Pojednostavljeno rečeno, zbog razlika u imunosnoj reakciji na bolest muškarci se češće razbolijevaju od žena- rekla je dr. Grubeck-Loebenstein.

Da bi se uništio patogeni mikroorganizam specifične se imune stanice moraju multiplicirati milion puta. Ovdje dolaze do izražaja razlike u imunosnoj reakciji između polova: dok ženski hormon estrogen pomaže pri umnožavanju specifičnih imunosnih stanica, učinak muškoga hormona testosterona je suprotan.

I ranija su istraživanja pokazala da estrogen ima snažna antiviralna svojstva protiv HIV-a, ebole i virusa hepatitisa.

-Dakle, estrogen stimuliše imuni sistem, a testosteron ga suzbija i potiskuje- potvrđuje i dr. Marcus Altfeld, voditelj Odjeljenja za imunološka istraživanja na hamburškom Institutu Heinrich Pette, gdje istražuje biologiju humanih patogenih virusa.

-Ženski imuni sistem reaguje mnogo brže i agresivnije na patogene mikroorganizme od muškoga- objasnio je.

Istakao je i da je, što je nivo muškog hormona – testosterona viši, imuni sistem muškaraca je slabiji.

-U Kameno doba naši su preci živjeli u pećinama i bili izloženi raznim opasnostima. Svrha ženskoga imunog sistema tada je, kao i danas, bila jednaka – zaštititi nerođeno dijete i/ili novorođenče, zbog čega je ženin imuni sistem morao biti izrazito snažan- kaže dr. Altfeld, a prenosi HINA.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Spas za upaljeno grlo: Napravite domaće pastile i zaboravite na prehladu Spas za upaljeno grlo: Napravite domaće pastile i zaboravite na prehladu
Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene Kako je Miloš Obrenović tjerao muškarce da se žene
Prirodni preparati za ublažavanje simptoma prehlade Prirodni preparati za ublažavanje simptoma prehlade
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    23h 7m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    20h 42m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    6h 41m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    5h 8m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    7h 0m
    0