Nekadašnji giganti postaju dio sjećanja stanovnika Sarajevsko-romanijske regije

21.02.2022. 18:00
2
IZVOR: novosti.rs

Veliki privredni giganti koji su godinama proizvodili i hranili hiljade porodica, stipendirali mlade zanatlije i inženjere, svojim radnicima gradili stanove, ali i domove kulture, obdaništa i ulice, polako postaju samo dio sjećanja starijih stanovnika Sarajevsko-romanijske regije.

Privatizacije, nepovoljni ugovori, ali i nedostatak želje za proizvodnjom doveli su do toga da divovi poput "Energoinvesta" i "Famosa" propadnu, a radnici ostanu na ulicama.

Nekadašnji giganti ne samo Sarajeva već i bivše Jugoslavije, "Famos" i "Energoinvest" iseljeni su poslije rata na područje Istočnog Sarajeva, ali usljed nebrige, tehnologija je zastarjela i ta preduzeća su propala.

"Famos" je osamdesetih godina 20. vijeka izrastao u pravog privrednog giganta, sa više od 2.000 zaposlenih ljudi, sa produktivnošću koja se mogla mjeriti sa uspjesima njemačkih firmi. Pokrenuo je i preporodio paljanski kraj, ali je bio značajan zamajac razvoja i za sarajevsku regiju.

Bile su to godine kada su Pale nakon višedecenijskog zastoja krenule krupnim korakom naprijed.

- U krugu "Famosa" na Koranu radnici su imali restoran sa pet različitih jela svaki dan, ambulantu sa dva ljekara opšte prakse i nekoliko specijalista ljekara, dom kulture, biblioteku, sportske klubove. Fabrika je bila ograđena, sa mnogo cvijeća - prisećaju se bivši radnici posrnulog giganta.

Stariji Paljani sa sjetom pričaju i sjećaju se tog, kako kažu, zlatnog perioda ovog gradića.

Istorija "Energoinvest - Rasklopna oprema" a. d. Istočno Sarajevo počinje 1954. godine kada je počela proizvodnja opreme srednjeg i visokog napona bazirana na stranim licencama.

- Početak građanskog rata u BiH, 1992. godine, "Energoinvest - RAOP" dočekao je sa oko 2.700 radnika i visinom prometa na godišnjem nivou oko 100 miliona dolara - ističe rukovodilac u nekadašnjem RAOP-u, Miro Klepić.

Klepić za "Novosti" kaže da je priču oko RAOP-a veoma teško doživio, i da je nakon dugo vremena uspio da preboli.

Ističe da je cio radni vijek posvetio tom preduzeću, i da nije bilo lako biti svjedok propadanja nekadašnjeg giganta.

Ratna razaranja ostavila su velike posljedice i nagomilane probleme ovom kolektivu, zaostajanje u tehničkom razvoju, blokade tržišta, nedostatak finansijskih sredstava, tehnološke viškove radne snage, tako da je jedini izlaz, kako se tada mislilo, bio u privatizaciji koja je sprovedena 2006. godine.

Od početka privatizacije počinje i sunovrat ovog giganta koji je generacije i generacije odškolovao, othranio, a samo povlačenjem čitavog niza pogrešnih poteza sada je postao istorija.

Šanse u razvoju turizma

Trenutno je većina stanovništva Istočnog Sarajeva uglavnom angažovana u malim privatnim preduzećima i stranim firmama, dok je privreda na ivici ambisa. Svijetla tačka Sarajevsko-romanijske regije trenutno je ubrzan razvoj turizma, koji je razvojna šansa za ovaj dio Srpske, a koji bi, ukoliko se iskoristi na pravi način, mogao zadržati mlade ljude u granicama naše države, umjesto raštrkane po bijelom svijetu, što je bila praksa posljednjih godina.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Power 22.02.2022. 10:11
    Gramzivost, pohlepa, sebicnost je pobijedila svaku normalnu ideju da te fabrike budu oslonac drustva....Vanjski faktori lako nadju saveznike unutra i onda vise posao, ljudi, kadrovi izgube smisao...tako je to kada se pronadju dva loša...
  • Generic placeholder image
    Darko 21.02.2022. 22:22
    Ja kada vidim Famos na slikama ,iskreno najezim se, kada se sjetim teskog zivota u toj fabrici.Ja licno mislim da je to bio logor otvorenog tipa.Radis isti posao cijeli dan,a svi zavrsili zanate, a ne znaju burgiju naostriti.
    Možemo potpuno jasno da kažemo da su to bili radni logori za ljude.Sreca sto su je ugasili.
Povezane vijesti
Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor Više od 22 odsto Nijemaca ne može da priušti sedmodnevni odmor
Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regije (FOTO) Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ i „Srbija“ pobjednici MOI Sarajevsko-romanijske regij...
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    23h 28m
    10
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    14h 23m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    13h 12m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    23h 34m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    15h 49m
    0