Nekadašnji studentski dom na Kalovitim brdima dobija novu namjenu (FOTO)

05.04.2023. 10:11
6
IZVOR: katera.news

U ratnim okolnostima na području današnjeg Istočnog Sarajeva osnovan je Univerzitet, sa sjedištem na Kalovitim brdima. Objekat, mnogima poznat studentski dom u ovom dijelu Pala, korišten je kao Dekanat i administrativne prostorije Ekonomskog fakulteta, ali i, još bitnije, tu je osnovan Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Paljani, starosjedioci, vrlo dobro znaju istoriju Dječijeg doma na Kalovitim brdima u Palama, a knjige kažu da datira još od prije Prvog svjetskog rata. U ovom objektu osnovan je i Crveni krst, a mlađe generacije znaju noviji dio istorije, od trenutka kada je postao studentski dom.

Studentski dom, ili ono što je posljednjih godina od ovog objekta ostalo.

Kroz noviju, poslijeratnu istoriju ovog objekta proveo nas je Marko Đogo, dekan Ekonomskog fakulteta Pale, objasnivši da je riječ o objektu koji je tadašnja Elektroprivreda BiH, danas Elektroprivreda Republike Srpske, dala Ekonomskom fakultetu na trajno korištenje.

- Prvo sjedište Univerziteta u Istočnom Sarajevu nalazilo se u tom objektu. Vjerovatno iz razloga što je ovaj prostor, u odnosu na Ilidžu i sadašnju Lukavicu, bio udaljeniji od ratnih dešavanja i nije bio u neposrednoj opasnosti od ratnih dejstava – objasnio je Đogo za portal Katera.

Studenti su boravili na Kalovitim brdima do 2006. godine, kada su preseljeni prvo u prostorije Pravnog fakulteta na Palama, a zatim, 2012. godine, u novoizgrađeni Ekonomski fakultet.

- Ekonomski fakultet je vlastitu zgradu dobio 2013. godine, ali su prostorije na prvobitnom fakultetu služile za smiještaj gostujućim profesorima, te organizovanje skupova do unazad sedam-osam godina. Tada su prostorije prestale da se koriste i prosto su uprave fakulteta počele da zaboravljaju na taj prostor – naveo je on.

I zaista se čini tako. Na taj prostor kao da su svi počeli zaboravljati. Ustvari, ne svi.. Objekat iz kojeg su izašle prve generacije studenata Ekonomskog fakulteta, godinama služi kao mjesto okupljanja sumnjivih grupa koje se okupljaju u večernjim satima.

Nekada mjesto za učenje i sklapanje prijateljstava, dosanjavanja snova, posljednjih godina izgleda kao prizor iz horor filmova. Uništen objekat sa polupanim prozorima, komadima stakla po podu, razvaljenim vratima. Šarenilo ovom sivilu „unosi“ nagomilano smeće, čiji miris odavno tjera svakog prolaznika ili mještanina koji pamti drugačiju sliku. 

Slika

Foto:Screenshot

Osim toga, mještani su u nekoliko navrata upozoravali na veliki broj lisica koje su u ovom domu, smještajnog kapaciteta za 150 studenata, zamijenile studente.

Studentski dom je, u međuvremenu, pretrpio i požar, čime se propadanje i urušavanja nastavilo.

  • Slika
  • Slika

Foto: Vatrogasna jedinica Istočno Sarajevo

Najnovija informacija o sudbini ovog objekta, pojavila se prije nekoliko dana. Kako Đogo navodi, slijedi modernizacija sada tužnog objekta – postaje reprezentativni objekat Elektroprivrede Republike Srpske.

Iako ustupljen na korištenje Ekonomskom fakultetu, objašnjava Đogo, prostor je sve vrijeme bio u vlasništvu Elektroprivrede.

Đogo dodaje da je stupanjem na mjesto dekana Ekonomskog fakulteta u septembru prošle godine, saznao da je tadašnji dekan Božić uputio pismo Elektroprivredi Republike Srpske da preuzmu nazad ovaj objekat.

- Smatrao sam da je moja briga šta sa tim prostorijama. Obišao sam ih i vidio da su u jako lošem stanju, a kada sam tražio da vidim status saznao sam da su vraćene Elektroprivredi Republike Srpske – navodi on.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Smatrajući da je to ipak istorijski objekat, nastavlja Đogo, napisao je pismo Elektroprivredi Republike Srpske, navodeći da je odgovor dobio nakon desetak dana.

- Informisali su me da godinama koriste prostorije Elektrodistribucije Pale koje iznajmljuju. Svjesni da imaju ovaj objekat, odlučili su da ove godine krenu u raspisivanje tendera za adaptaciju tog prostora. Njihov plan je da tu smjeste svoju administraciju – rekao je on.

A što se tiče prvog objekta Univerziteta, u novim prostorijama Elektrodistribucije, naći će se, kako su Đogu obećali, adekvatno mjesto da se postavi tabla kojom će se obilježiti mjesto osnivanja Ekonomskog fakulteta i Univerziteta u Istočnom Novom Sarajevu.

- Istorija je istorija, ne treba je zanemarivati, nego adekvatno čuvati. To je prostor, koji je u jednom periodu, uz druge, podnio velike žrtve i treba ga, ako imamo dostojanstva, bar obilježiti – zaključio je Đogo priču o domu na Kalovitim brdima.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Re: Krle 06.04.2023. 16:57
    To što ste napisali nije istina. Možete pročitati biografiju prof. Božića. Bio je jedan od pet najuspešnijih studenata na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i diplomirao 1983. godine. Tu je i magistrirao, takođe, prije rata. Nema potrebe pričati o akademskoj niti poslovnoj karijeri ovog profesora, jer je napredovao zahvaljujući svom trudu i kompetencijama. Tako da, nemojte vjerovati svemu što vam kažu, naročito kada možete pronaći navedene informacije, ukoliko vas zanimaju.
  • Generic placeholder image
    LEKTOR 06.04.2023. 14:54
    @Krle gdje si ti "studiro" pa ne "čudime" da si pismen ko tvoji frendovi Zoran Ink i Marco Tamarra-in.
  • Generic placeholder image
    Krle 05.04.2023. 19:51
    Ja sam čuo da je uvaženi prof. Božić akademsku karijeru napravio na KiM. Mislim na titule Mr. i Dr, čudime što nije karijeru gradio na prestižnom Beogradskom univerzitetu. Ili je lakše i bezbolnije bilo napredovanje na KiM. Ja sam studiro prije ratnih dešavanja pa mi nije poznato jeli ovo istina, tako sam čuo od druga koji je završio fakultet na Ekonomiji kod navedenog profesora. U Sarajevu prije rata nije mogao ni jednu godinu, a poslije rata na brzaka završi navedeni fakultet.
  • Generic placeholder image
    mm 05.04.2023. 13:08
    Od Elektroprivrede je samo jedan manji objekat u krugu Studentskog na Kalovitim. To je najmanji objekat, najbliži cesti, napravljen u stilu veće vikendice. On možda i dobije namjenu. Ostalo ostaje što je i sad - zgarište.
  • Generic placeholder image
    Građanin 05.04.2023. 13:08
    Lako je tuđe poklanjati i vraćati, a dobijeni stan na Kosovu i Metohiji nije vraćen nego prodat.
  • Generic placeholder image
    Milan 05.04.2023. 12:52
    Šta je imao sadašnji dekan da obilazi, svakako se zna u kakvom je stanju objekat, ko je bar jednom prošao on zna. Drugo, treba se zahvaliti dekanu Božiću na ideji i inicijativi, kad se bar prekopira tudja ideja onda se i ne kiti tim istim perjem. I jedna nova ideja, moglo bi se razmisliti i da dio sadasnjeg Ekonomskog fakulteta dobije drugačiju namijenu, ako ne i čitava zgrada, kad većina shvati koliko je Ekonomski fakultet na Palama na dnu.
Povezane vijesti
Marko Đogo: Politika guši poslovanje javnih preduzeća Marko Đogo: Politika guši poslovanje javnih preduzeća
Đogo: Poslodavci će otpuštati radnike, jer neće moći isplatiti najavljeni minimalac Đogo: Poslodavci će otpuštati radnike, jer neće moći isplatiti najavljeni minimalac
Minimalac od 1.050 KM gasi 7.000 radnih mjesta Minimalac od 1.050 KM gasi 7.000 radnih mjesta
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    5h 1m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    3h 56m
    2
  • Šehovac: Zašto se ne izglasava rezolucija o genocidu nad Srbima u Sarajevu?
    21h 18m
    27
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    8h 18m
    0
  • Podijeljeno 195 paketa za socijalno ugrožene stanovnike Istočne Ilidže
    23h 4m
    1