Nema novca za nastavak gradnje tunela "Hranjen"

03.08.2021. 15:59
0
IZVOR: klix.ba

U vezi s trenutnim stanjem projekta izgradnje tunela Hranjen, prema ugovoru "Probijanje glavne i servisne cijevi i izrada primarne podgrade cestovnog tunela Hranjen", oglasili su se iz JP Autoceste FBiH i saopštili razlog zbog kojeg obustavljaju radove.

Na početku ističu da se radovi na tunelu Hranjen ne mogu nastaviti jer nisu osigurana dodatna sredstva za dalju realizaciju.

- Činjenica je da je izvođač do sada izveo 37 odsto radova na tunelu, da je utrošeno 97 odsto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, kao i da je proteklo 80 odsto ugovornog roka za završetak radova - naveli su.

Dalje kažu da je od imenovanja 11. juna 2021. godine aktuelna Uprava JP Autoceste FBiH uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješavanje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih učesnika projekta te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

- Uprava JP Autoceste FBiH pripremila je određene zaključke koji su već upućeni prema investitoru projekta - Vladi FBiH. Stav JP Autoceste Federacije BiH je da, bez obzira na stanje u kojem se projekat trenutno nalazi, ne treba odustati od izgradnje tunela Hranjen. Ono što slijedi je priprema za raspisivanje novog tendera za izbor izvođača radova u dogovoru s Vladom FBiH i to prema opštim uslovima ugovora FIDIC - Crvena knjiga, što bi omogućilo nastavak radova s manjim rizikom u odnosu na ranije stanje - kazali su.

Kompanija Euroasfalt smanjila je intenzitet radova, a uskoro bi mogla i potpuno obustaviti radove na tunelu Hranjen.

Kao što je portal Kliks ranije objavio, razlog za stopiranje jednog od najznačajnijih infrastrukturnih objekata, koji bi trebao znatno skratiti put između Sarajeva i Goražda, je nedostatak novca.

Prema njihovim informacijama, za oko 80 miliona KM (bez PDV-a), koliko je Vlada Federacije BiH prvobitno izdvojila, planirano je da tunelska cijev od pet kilometara bude probijena.

Međutim, novca je nestalo u trenutku dok je probijeno samo 2,5 kilometara. Ukupno je do sada obavljeno tek oko trećine ukupnog posla.

Radovi na tunelu su započeti u jesen 2019. godine, a finansirani iz akumulirane dobiti BH Telekoma u vrijednosti većoj od 65 miliona maraka, a cjelokupan projekat iznosi više od 81 milion maraka.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta
Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama Edukativno predavanje „Oružje ne štiti, oružje ubija“ sutra u Palama
Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama Promovisana 134 diplomca Filozofskog fakulteta na Palama
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    19h 34m
    0
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    14h 31m
    4
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    19h 51m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    18h 56m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    20h 27m
    5