Нема новца за наставак градње тунела "Храњен"

03.08.2021. 15:59
0
ИЗВОР: klix.ba

У вези с тренутним стањем пројекта изградње тунела Храњен, према уговору "Пробијање главне и сервисне цијеви и израда примарне подграде цестовног тунела Храњен", огласили су се из ЈП Аутоцесте ФБиХ и саопштили разлог због којег обустављају радове.

На почетку истичу да се радови на тунелу Храњен не могу наставити јер нису осигурана додатна средства за даљу реализацију.

- Чињеница је да је извођач до сада извео 37 одсто радова на тунелу, да је утрошено 97 одсто од укупне вриједности уговорених радова, као и да је протекло 80 одсто уговорног рока за завршетак радова - навели су.

Даље кажу да је од именовања 11. јуна 2021. године актуелна Управа ЈП Аутоцесте ФБиХ урадила анализу у циљу утврђивања чињеница и све даље кораке за рјешавање овог проблема, укључујући и утврђивање степена евентуалне одговорности свих учесника пројекта те могућности наставка реализације пројекта.

- Управа ЈП Аутоцесте ФБиХ припремила је одређене закључке који су већ упућени према инвеститору пројекта - Влади ФБиХ. Став ЈП Аутоцесте Федерације БиХ је да, без обзира на стање у којем се пројекат тренутно налази, не треба одустати од изградње тунела Храњен. Оно што слиједи је припрема за расписивање новог тендера за избор извођача радова у договору с Владом ФБиХ и то према општим условима уговора FIDIC - Црвена књига, што би омогућило наставак радова с мањим ризиком у односу на раније стање - казали су.

Компанија Еуроасфалт смањила је интензитет радова, а ускоро би могла и потпуно обуставити радове на тунелу Храњен.

Као што је портал Кликс раније објавио, разлог за стопирање једног од најзначајнијих инфраструктурних објеката, који би требао знатно скратити пут између Сарајева и Горажда, је недостатак новца.

Према њиховим информацијама, за око 80 милиона КМ (без ПДВ-а), колико је Влада Федерације БиХ првобитно издвојила, планирано је да тунелска цијев од пет километара буде пробијена.

Међутим, новца је нестало у тренутку док је пробијено само 2,5 километара. Укупно је до сада обављено тек око трећине укупног посла.

Радови на тунелу су започети у јесен 2019. године, а финансирани из акумулиране добити БХ Телекома у вриједности већој од 65 милиона марака, а цјелокупан пројекат износи више од 81 милион марака.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву Митрополит Хризостом служио вечерње у Саборном храму у Сарајеву
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    12h 15m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    11h 11m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    11h 15m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 8m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 5m
    0