Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"

02.03.2024. 09:31
0
IZVOR: srna.rs

Član Guslarskog društva "Romanija" Sokolac Nemanja Curović pobjednik je 28. Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka", prema glasovima 18 guslara-učesnika u takmičarskom dijelu ove manifestacije.

Predsjednik Savaze guslara Republike Srpske Boško Golijanin i predsjednik Guslarskog društva "Romanija" Milovan Radović uručili su Curoviću pobjednički pehar i diplomu.

Radović je sinoć izjavio Srni da je u takmičarskom dijelu učestvovalo 18 guslara sa Sarajevsko-romanijske regije i sa prostora od Bijeljine do Stare Hercegovine.

- Ovo je najjače tekmičenje, poslije Festivala gusala Republike Srpske - napomenuo je Radović.

Curović je izjavio Srni da se posebno raduje prvom pobjedničkom peharu jer mu se ostvario dječački san, budući da je prvi put na ovom saboru u revijalnom dijelu nastupio kao trogodišnjak.

- Gusle su moja radost i prva igračka od malih nogu. Kao samouk sam se usvršavao slušajući dobre guslare, posebno mog idola Đorđa Koprivicu - istakao je Curović.

Protojerej stavrofor Ilija Čupić, pozdravljajući učesnike sabora guslara u Parohijskom domu u ime Crkvene opštine Sokolac, rekao je da gusle u okviru Srpske pravoslavne crkve imaju posebnu ulogu kao "riječ opjevana koja je misionarski kroz istoriju svjedočila vrijednosti koje je Sveti Sava u hrišćanskoj vjeri prepoznao i ostavio u amanet do današnjeg dana".

- Gusle su bile te koje su tješile naš narod kroz istoriju, u najvećim i najtežim danima i izražavale sve one vrijednosti koje su bile utjeha u tim teškim vremenima. Gusle su i svjedok istine, čojstva, junaštva i zato su nam potrebne i u savremeno doba - naveo je Čupić.

Slika

Foto: srna.rs

Narodni guslar Ilija Rabota iz Guslarskog društva "Starina Novak" sa Pala ove godine nije nastupao na saboru na Sokocu, na kojem je do sada šest puta osvajao pobjednički pehar, ali je tu bio da podrži mlade guslare iz svog društva - nasljednike zvučnih guslarskih imena srpskih zemalja.

- Ovdje najradije dolazim zbog najbolje publike, gdje svaki peti posjetilac sabora može biti u žiriju jer veoma dobro poznaju kvalitetnu guslarsku pjesmu - izjavio je Rabota.

Vukan Đuka iz Guslarskog udruženja "Filip Višnjić" iz Bijeljine izjavio je novinarima da na ovom saboru nastupa već 28. put i šest puta je osvajao prvo i dva puta drugo mjesto.

- Mladim naraštajima poručujem da slušaju dobrog guslara i kvalitetnu pjesmu koja ima istorijske podatke, pouku i poruku - rekao je Đuka.

Specijalni gost na Saboru guslara na Sokocu bio je narodni guslar Milomir Trebješanin iz Guslarskog društva "Filip Višnjić" iz Beograda, višestruko nagrađivani na guslarskim saborima.

Osamnaestogodišnji Lazar Vitomir sa Han Pijeska bio je najmlađi učesnik u takmičarskom dijelu Sabora.

Među učesnicima u revijalnom dijelu, uz više mladih guslara, nastupio je i dvostruki omladinski guslarski prvak svih srpskih zemalja četrnaestogodišnji Luka Matović iz Rogatice, recitatori i harmonikaš Lazar Čolaković i guslarski prvaci iz starije generacije.

Na Saboru guslara posthumno su uručene zahvalnice preminulim guslarima Mateji Radoviću i Radislavu Bakmazu, koje su preuzeli članovi njihovih porodica.

Organizator 28. Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka" je Guslarsko društvo "Romanija" i Savez guslara Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
U petak Sabor guslara na Sokocu U petak Sabor guslara na Sokocu
U petak Sabor guslara „Romanijo, goro od junaka“ U petak Sabor guslara „Romanijo, goro od junaka“
U Sokocu sutra 25. Sabor guslara U Sokocu sutra 25. Sabor guslara
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 56m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 55m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 31m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 52m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 35m
    9