Nestvarni prizori potopljene pravoslavne crkve (VIDEO)

22.02.2023. 09:46
4
IZVOR: srpskainfo.com

Tokom 2016. godine, zbog punjenja vještačkog jezera Stubo-Rovni, potopljena je Crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić nadomak Valjeva.

Crkvu poznatiju kao Valjevska Gračanica obišli su i njenu unutrašnjost snimili članovi Ronilačko spasilačkog kluba „Borac“ iz Čačka.

Vještačko jezero Rovni, između sela Stubo i Rovni, u opštini Valjevo, nastalo je pregrađivanjem rijeke Jablanice. Površina ovog jezera iznosi 10,4 kilometara kvadratna, a najveća izmjerena dubina jezera iznosi 67 metara.

Izgradnja jezera i brane izazvala je burne reakcije u javnosti, jer je između ostalog potopljena Crkva Svetog Arhangela Mihaila u selu Tubravić. Ova crkva je poznata kao Valjevska Gračanica, a o njoj prvi pisani podaci potiču iz 16. vijeka. Opstala je sve do 2016. godine, kada je potopljena punjenjem jezera Rovni, najvećeg regionalnog vodoprivrednog sistema koji služi za snabdijevanje vodom Valjeva, Lazarevca, Lajkovca, Uba i Mionice.

Članovi Ronilačko spasilačkog kluba „Borac“ prije osam mjeseci su odlučili da zarone upravo na lokaciji gdje je potopljena crkva i ostali su fascinirani prizorima na koje su naišli. Kako su bili jedni od rijetkih koji su se usudili da zarone baš na toj lokaciji, svojom kamerom su zabilježili eksterijer potopljene bogomolje.

Nedavno su ronioci odlučili da ponovo zarone do crkve i zabilježe izgled unutrašnjosti.

Uz snimak koji su objavili na "Fejsbuk" stranici Ronilačko spasilačkog kluba „Borac“ ronioci su podijelili svoje utiske, prenosi "Nova".

– Posle osam meseci ponovo smo posetili Crkvu Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiju kao Valjevska Gračanica, ali ovog puta smo našim kamerama zabeležili unutrašnjost crkve. Kao i prethodnih puta ostali smo nemi pred nestvarnim prizorima potopljene svetinje. Dole, na oko 18 metara dubine tišina, voda svega pet stepeni, sunčevi zraci koji se probijaju kroz zelenkastu vodu i Crkva Svetog Arhangela Mihaila – napisali su.

Video: Bratislav Drašković

Komentari 4
  • Generic placeholder image
    Rosa 22.02.2023. 23:58
    Jadno i tužno... Ne trebaju nama neprijatelji. Mi smo neprijatelji sami sebi.
    Oprosti im Gospode, ne znaju šta čine! 😪
  • Generic placeholder image
    Goran 22.02.2023. 14:00
    Rece jedan covjek,tesko Bogu sa nama,kakvi smo,shvatio sam da je istinu rekao.
  • Generic placeholder image
    Nemanja 22.02.2023. 11:29
    Placemo kad siptari i balije skrnave groblja,a mi sami crkve potapljamo..Tesko nama..
  • Generic placeholder image
    Leo 22.02.2023. 10:12
    Iiii...hoće li opet Kurti biti kriv...fuj
Povezane vijesti
Vojska Srbije na ispraćaju kivota Svetog vladike Nikolaja u Beograd Vojska Srbije na ispraćaju kivota Svetog vladike Nikolaja u Beograd
Kod ostrva Vis pronađen brod bivše Jugoslovenske ratne mornarice Kod ostrva Vis pronađen brod bivše Jugoslovenske ratne mornarice
Troje mladih stradalo u stravičnoj nesreći kod Valjeva Troje mladih stradalo u stravičnoj nesreći kod Valjeva
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    8h 57m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    9h 2m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    9h 54m
    0
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    22h 24m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    10h 8m
    0