Нестварни призори потопљене православне цркве (ВИДЕО)

22.02.2023. 09:46
4
ИЗВОР: srpskainfo.com

Током 2016. године, због пуњења вјештачког језера Стубо-Ровни, потопљена је Црква Светог Архангела Михаила у селу Тубравић надомак Ваљева.

Цркву познатију као Ваљевска Грачаница обишли су и њену унутрашњост снимили чланови Ронилачко спасилачког клуба „Борац“ из Чачка.

Вјештачко језеро Ровни, између села Стубо и Ровни, у општини Ваљево, настало је преграђивањем ријеке Јабланице. Површина овог језера износи 10,4 километара квадратна, а највећа измјерена дубина језера износи 67 метара.

Изградња језера и бране изазвала је бурне реакције у јавности, јер је између осталог потопљена Црква Светог Архангела Михаила у селу Тубравић. Ова црква је позната као Ваљевска Грачаница, а о њој први писани подаци потичу из 16. вијека. Опстала је све до 2016. године, када је потопљена пуњењем језера Ровни, највећег регионалног водопривредног система који служи за снабдијевање водом Ваљева, Лазаревца, Лајковца, Уба и Мионице.

Чланови Ронилачко спасилачког клуба „Борац“ прије осам мјесеци су одлучили да зароне управо на локацији гдје је потопљена црква и остали су фасцинирани призорима на које су наишли. Како су били једни од ријетких који су се усудили да зароне баш на тој локацији, својом камером су забиљежили екстеријер потопљене богомоље.

Недавно су рониоци одлучили да поново зароне до цркве и забиљеже изглед унутрашњости.

Уз снимак који су објавили на "Фејсбук" страници Ронилачко спасилачког клуба „Борац“ рониоци су подијелили своје утиске, преноси "Нова".

– После осам месеци поново смо посетили Цркву Светог Архангела Михаила, у народу познатију као Ваљевска Грачаница, али овог пута смо нашим камерама забележили унутрашњост цркве. Као и претходних пута остали смо неми пред нестварним призорима потопљене светиње. Доле, на око 18 метара дубине тишина, вода свега пет степени, сунчеви зраци који се пробијају кроз зеленкасту воду и Црква Светог Архангела Михаила – написали су.

Видео: Братислав Драшковић

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Rosa 22.02.2023. 23:58
    Jadno i tužno... Ne trebaju nama neprijatelji. Mi smo neprijatelji sami sebi.
    Oprosti im Gospode, ne znaju šta čine! 😪
  • Generic placeholder image
    Goran 22.02.2023. 14:00
    Rece jedan covjek,tesko Bogu sa nama,kakvi smo,shvatio sam da je istinu rekao.
  • Generic placeholder image
    Nemanja 22.02.2023. 11:29
    Placemo kad siptari i balije skrnave groblja,a mi sami crkve potapljamo..Tesko nama..
  • Generic placeholder image
    Leo 22.02.2023. 10:12
    Iiii...hoće li opet Kurti biti kriv...fuj
Повезане вијести
Војска Србије на испраћају кивота Светог владике Николаја у Београд Војска Србије на испраћају кивота Светог владике Николаја у Београд
Код острва Вис пронађен брод бивше Југословенске ратне морнарице Код острва Вис пронађен брод бивше Југословенске ратне морнарице
Троје младих страдало у стравичној несрећи код Ваљева Троје младих страдало у стравичној несрећи код Ваљева
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    14h 57m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    4h 53m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    16h 44m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    12h 24m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    15h 44m
    0