Netflix testira načine za sprečavanje dijeljenja šifri

17.03.2022. 11:28
0
IZVOR: klix.ba

Nekoliko sedmica nakon najavljenog povećanja cijena, Netflix je saopštio da kreće u borbu protiv proširene prakse dijeljenja šifri među ljudima koji ne žive u istom domaćinstvu.

Netflix trenutno testira načine da spriječi dijeljenje šifri naloga među korisnicima koji ne žive zajedno, a oni koji to ipak žele, morati će platiti više za takvu privilegiju.

- Iako je praksa popularna, ona je ipak stvorila zabunu o tome kada i kako se Netflix može dijeliti s drugim ljudima. Kao rezultat toga, nalozi se dijele izvan domaćinstva, a to utiče na naše mogućnosti investiranja u sjajne nove TV sadržaje i filmove namijenjene našim korisnicima, izjavio je Čengui Long, direktor za inovacije proizvoda.

Tokom testnog perioda će se Netflix fokusirati na tri zemlje, a to su Čile, Kostarika i Peru. U tim zemljama će osim mogućnosti prebacivanja profila na nove naloge pretplatnici dobiti ponudu da dodaju dodatnog gledaoca u svoj paket po nižoj cijeni.

Ovo nije prvi put da Netflix eksperimentiše s načinima borbe protiv dijeljenja šifri naloga. Prošle godine je kompanija eksperimentisala s alatom verifikacije naloga kako bi spriječila neovlaštene korisnike da koriste tuđe naloge.

S druge strane, mogućnost dodavanja dodatnog člana i opcija prijenosa profila ukazuju na to da u kompaniji Netflix razmišljaju strateški kada je riječ o pokušaju nastavka rasta dok broj pretplatnika nastavlja opadati. Ako Netflix planira zadržati tron kralja striminga, onda mora nastaviti finansirati svoj skuplji originalni sadržaj. Međutim, taj novac mora odnekud doći, a jedan od načina je upravo borba protiv neovlaštenog dijeljenja šifri naloga.

Komentari 0
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    22h 41m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    20h 16m
    7
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    6h 15m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    4h 42m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    6h 34m
    0