Nezapamćen ekonomski krah Libana

19.07.2021. 21:49
0
IZVOR: politika.rs

Više od polovine stanovništva zapalo je u siromaštvo, a gubici Centralne banke procjenjuju se na 50–60 milijardi dolara

Liban je na koljenima, a Svjetska banka procjenjuje da je zemlja suočena s jednom od najtežih ekonomskih kriza, kakva se u svijetu ne pamti poslednjih 150 godina.

Više od polovine od 6,7 miliona stanovnika zapalo je u siromaštvo. Ministar ekonomije je sedmi put od početka godine najavio nove, više cijene hljeba. Svakodnevni život gotovo da je paralisan. Radnje se zatvaraju.

Zdravstvo je u kolapsu, apoteke su u štrajku jer nemaju lijekove koji se nabavljaju iz inostranstva, a Centralna banka ne prodaje dolare, tako da uvoznici ne mogu da otvaraju kreditne linije. Gubici Centralne banke procjenjuju se na 50–60 milijardi dolara. Monetarne rezerve banke, čiji se guverner u Francuskoj i Švajcarskoj sumnjiči za visoku korupciju, ubrzano se troše na finansiranje programa subvencija za uvoz osnovnih proizvoda po cijeni od šest milijardi dolara godišnje – kojih nema.

Nestašica goriva primorala je bolnice i bejrutski aerodrom, jedini u zemlji, da racionalizuju potrošnju i u nekim dijelovima isključe klima-uređaje i svjetlo. Na sve to dolazi i novi uzlet pandemije, koja bilježi rekordnih 577 slučajeva dnevno.

Nacionalna moneta nezadrživo pada u odnosu na dolar – funta je izgubila čak 90 odsto svoje vrijednosti – što poskupljuje uvoz osnovnih prehrambenih proizvoda ili lijekova, kojih je sve manje.

Libanski parlament je prije dvije nedjelje odobrio zakon o „tačkicama” za osnovne proizvode kako bi pomogao najugroženijima. Suma od oko 550 miliona dolara, koja zamjenjuje dosadašnji sistem subvencionisanja, namijenjena je za oko pola miliona porodica koje će u periodu od godinu dana dobijati 93 dolara pomoći mjesečno.

Depresija nezapamćenih razmjera dovela je Liban na ivicu kolapsa, a komandant nacionalne armije general Žozef Aun upozorava da se situacija pogoršava i da bi finansijska kriza mogla dodatno da podstakne političke i socijalne tenzije i stvori haos.

- Sve zainteresovane strane moraju hitno da rade kako bi se formirala vlada sposobna da odmah implementira reforme-  poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je za godinu dana dva puta posjetio Liban, zakazao je međunarodnu konferenciju pod sponzorstvom UN koja bi trebalo da „odgovori na potrebe Libanaca čija se situacija svakodnevno pogoršava”, kaže se u saopštenju francuskog Ministarstva inostranih poslova.

Konferencija će se održati 4. avgusta, na prvu godišnjicu razorne eksplozije u bejrutskoj luci, u kojoj je stradalo više od 200 a ranjeno oko 6.000 ljudi. Zemljom od tada upravlja isti kabinet premijera Hasana Dijaba, koji je podnio ostavku poslije eksplozije, ali je sačuvan u prelaznom kapacitetu, a takav status onemogućava da sa Međunarodnim monetarnim fondom pregovara o uslovima spasavanja nacionalne privrede.

Liban bi od MMF-a mogao da dobije 900 miliona dolara, političari vjeruju da bi se time kupilo vrijeme do izbora naredne godine, ali brzi dogovori u okvirima sektaški podijeljene zemlje u ovom trenutku djeluju nerealno.

Francuska, bivša kolonijalna sila koja se osjeća odgovornom za Liban, poziva da Liban što prije imenuje novog premijera pošto je uticajni sunitski političar Sad Hariri poslije devet mjeseci početkom jula odustao od pokušaja da formira novu vladu.

Hariri, koji se sa premijerske funkcije povukao oktobra 2019. posle velikih protesta tokom kojih su se tražile ozbiljne reforme i kritikovana čitava libanska polufeudalna politička elita, sada je kao razlog odustajanja naveo nemogućnost dogovora o sastavu vlade s predsjednikom Mišelom Aunom.

Po nepisanim libanskim pravilima, predsjednik republike dolazi iz zajednice katolika maronita, premijer iz grupe muslimana sunita, a predsjednika parlamenta daju muslimani šiiti. Povlačenje Haririja znači da ta zajednica teško može da nađe novog kandidata, pa je politička paraliza izvjesna.

I dok međunarodna zajednica, predvođena Francuskom i SAD, ulaže sve diplomatske napore da obezbedi podršku Libanu, lokalni političari više se bave izborima naredne godine nego što pokušavaju da formiraju vladu i donesu plan reformi i borbe protiv korupcije, koja je Liban dovela na ivicu bankrota.

- Čekanje još osam mjeseci na parlamentarne izbore je čekanje na sporu smrt, a i nema garancija da će za osam mjeseci izbori biti mogući- smatra Gasan Hasbani iz partije Libanske snage, hrišćanske grupe koja se protivi Aunu i šiitima iz formacije Hezbolaha koji podržavaju predsjednika.

Politička pa potom finansijska paraliza direktan su rezultat inertnosti političara koji čitav narod mjesecima drže kao taoce sopstvene nespremnosti na kompromise, što je najviše doprinijelo uvećanju tenzije i svakodnevnim protestima po Bejrutu i sjevernom gradu Tripoliju u kojima je sve više povrijeđenih.

Liban je preživio ratove, ubistva i česte političke krize, ali sadašnji haos je istorijskih razmjera i bez hitne pomoći spolja teško će se riješiti.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Haos na beogradskom aerodromu: Vanredna provjera, kasne letovi! Haos na beogradskom aerodromu: Vanredna provjera, kasne letovi!
Bejrut u plamenu, ubijen lider Hamasa Bejrut u plamenu, ubijen lider Hamasa
Planira li Izrael borbu na dva fronta Planira li Izrael borbu na dva fronta
Najčitanije
  • U saobraćajnoj nezgodi na putu Podromanija - Sumbulovac teško povrijeđeno dijete
    12h 37m
    0
  • Sokolac: Uplatio novac, teretno motorno vozilo mu nije isporučeno
    12h 54m
    2
  • U četvrtak otvaranje Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo
    7h 34m
    3
  • Nenad Marinković student generacije sa prosjekom 10,00
    11h 59m
    0
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    13h 30m
    5