Nije utvrđena veza između mobilnih telefona i raka mozga

03.09.2024. 20:48
0
IZVOR: nezavisne.com

Ne postoji veza između upotrebe mobilnih telefona i povećanog rizika od raka mozga, navodi se u zaključcima istraživanja sprovedenog širom svijeta koje je naručila Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Uprkos ogromnom porastu upotrebe bežične tehnologije, nije došlo do povezanog porasta incidence raka mozga, pokazalo je istraživanje.

To se odnosi i na ljude koji obavljaju duge telefonske razgovore ili one koji koriste mobilne telefone više od jedne decenije.

Konačna analiza obuhvatila je 63 studije provedene od 1994. do 2022. godine, a obavilo ju je 11 istraživača iz deset zemalja, uključujući tijelo za zaštitu od zračenja Vlade Australije.

U radu su procijenjeni efekti radiofrekvencije koja se koristi u mobilnim telefonima, kao i za televiziju, bebi monitore i radare, rekao je jedan od autora istraživanja Mark Elvud, profesor epidemiologije raka na Univerzitetu Ouklend, na Novom Zelandu.

- Nijedno od glavnih pitanja koje smo proučili nije ukazalo na povećani rizik - rekao je on.

Tokom analize razmatran je karcinom mozga kod odraslih i djece, kao i rak hipofize, pljuvačnih žlijezda i leukemija, te rizik povezan sa upotrebom mobilnih telefona, baznih stanica ili predajnika. Proučeni su i efekti rizika usljed profesionalne izloženosti, prenosi Srna.

U ranijim sličnim istraživanjima SZO i drugih međunarodnih zdravstvenih tijela takođe je saopšteno da nema definitivnih dokaza o štetnim efektima po zdravlje usljed zračenja iz mobilnih telefona, ali je pozvano na dodatna istraživanja.

Komentari 0
Povezane vijesti
Previše vremena pred televizorom povećava rizik od demencije Previše vremena pred televizorom povećava rizik od demencije
Zbog opasnosti povučen punjač za mobilni Zbog opasnosti povučen punjač za mobilni
Zašto nije dobro puniti telefon preko noći? Zašto nije dobro puniti telefon preko noći?
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    10h 59m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 41m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 9m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 30m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 39m
    0