Nikolaj Velimirović - Duhovnik i svetac

18.03.2020. 18:56
0
IZVOR: Srna

Srpski pravoslavni teolog i besjednik Nikolaj Velimirović, episkop žički i ohridski od 1919. do 1944. godine, kanonizovan u svetitelja, umro je 18. marta 1956. godine.

Po završetku studija teologije u Švajcarskoj doktorirao je teologiju na univerzitetu u Bernu, poslije čega je diplomirao filozofiju na engleskom univerzitetu u Oksfordu i doktorirao u Ženevi.

Po povratku u Srbiju postao je predavač na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu, 1909. se zamonašio, a potom je završio Duhovnu akademiju u Petrogradu.

Između dva svjetska rata osnovao je Pravoslavnu narodnu hrišćansku zajednicu, poznatu kao Bogomoljački pokret, da bi zaštitio narod od agresivne sektaške propagande.

Nijemci mu nisu oprostili ulogu u obaranju Trojnog pakta krajem marta 1941, pa su ga u Drugom svjetskom ratu, čim su okupirali Jugoslaviju, zatvorili u manastir Ljubostinja, potom u manastir Vojlovica. S patrijarhom Gavrilom 1944. zatočen je u logor Dahau.

Umro je u emigraciji u ruskom manastiru Svetog Tihona u Saut Kananu u Pensilvaniji, a sahranjen je na srpskom narodnom groblju pored manastira Svetog Save u Libertvilu.

Najpoznatija Nikolajeva djela su: "Religija Njegoševa", "Besede pod gorom", "Iznad greha i smrti", "Duša Srbije", "Srbija u svetlosti i mraku"...

Mnogo godina poslije smrti njegove mošti su prenesene iz Libertivila u Lelić 12. maja 1991. godine. Položene su u hramu manastira Lelić, koji je njegova zadužbina.

Na proljetnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve u maju 2003. kanonizovan je za svetitelja. Svečana kanonizacija obavljena je u Hramu Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, 24. maja 2003. Već sljedeće godine, episkop šabačko-valjevski Lavrentije svoju zadužbinu, manastir Soko blizu Ljubovije i Krupnja, posvetio je Svetom Nikolaju. Nikolaj Velimirović rođen je 1881. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Počelo obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba Počelo obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba
Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba Obilježavanje 31 godine od smrti 12 beba
Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine Doktor Miodrag Lazić - anđeo spasa za Srbe preko Drine
Najčitanije
 • Od danas zabrana pušenja u javnim prostorima u FBiH
  11h 18m
  0
 • Četvrti bataljon Vojne policije VRS – golobradi mladići na braniku otadžbine (FOTO)
  8h 57m
  0
 • Nosović: Obrazovanje i lijepo vaspitanje su svetinja
  8h 4m
  0
 • Hiljade ljudi na protestu u Sarajevu povodom pogibije mlade doktorice
  3h 4m
  0
 • MMF traži čak i sniženje plata
  3h 43m
  1