Николај Велимировић - Духовник и светац

18.03.2020. 18:56
0
ИЗВОР: Срна

Српски православни теолог и бесједник Николај Велимировић, епископ жички и охридски од 1919. до 1944. године, канонизован у светитеља, умро је 18. марта 1956. године.

По завршетку студија теологије у Швајцарској докторирао је теологију на универзитету у Берну, послије чега је дипломирао филозофију на енглеском универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. се замонашио, а потом је завршио Духовну академију у Петрограду.

Између два свјетска рата основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци му нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, потом у манастир Војловица. С патријархом Гаврилом 1944. заточен је у логор Дахау.

Умро је у емиграцији у руском манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред манастира Светог Саве у Либертвилу.

Најпознатија Николајева дјела су: "Религија Његошева", "Беседе под гором", "Изнад греха и смрти", "Душа Србије", "Србија у светлости и мраку"...

Много година послије смрти његове мошти су пренесене из Либертивила у Лелић 12. маја 1991. године. Положене су у храму манастира Лелић, који је његова задужбина.

На прољетном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. канонизован је за светитеља. Свечана канонизација обављена је у Храму Светог Саве на Врачару, у Београду, 24. маја 2003. Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају. Николај Велимировић рођен је 1881. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Седам година од смрти глумца Маринка Маџгаља Седам година од смрти глумца Маринка Маџгаља
Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa Сјећање на великoг Бранкa Ћопићa
Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића Годишњица упокојења владике Николаја Велимировића
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  10h 31m
  3
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  11h 59m
  0
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  9h 26m
  5
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  12h 59m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  6h 44m
  4