Николај Велимировић - Духовник и светац

18.03.2020. 18:56
0
ИЗВОР: Срна

Српски православни теолог и бесједник Николај Велимировић, епископ жички и охридски од 1919. до 1944. године, канонизован у светитеља, умро је 18. марта 1956. године.

По завршетку студија теологије у Швајцарској докторирао је теологију на универзитету у Берну, послије чега је дипломирао филозофију на енглеском универзитету у Оксфорду и докторирао у Женеви.

По повратку у Србију постао је предавач на Богословском факултету у Београду, 1909. се замонашио, а потом је завршио Духовну академију у Петрограду.

Између два свјетска рата основао је Православну народну хришћанску заједницу, познату као Богомољачки покрет, да би заштитио народ од агресивне секташке пропаганде.

Нијемци му нису опростили улогу у обарању Тројног пакта крајем марта 1941, па су га у Другом свјетском рату, чим су окупирали Југославију, затворили у манастир Љубостиња, потом у манастир Војловица. С патријархом Гаврилом 1944. заточен је у логор Дахау.

Умро је у емиграцији у руском манастиру Светог Тихона у Саут Канану у Пенсилванији, а сахрањен је на српском народном гробљу поред манастира Светог Саве у Либертвилу.

Најпознатија Николајева дјела су: "Религија Његошева", "Беседе под гором", "Изнад греха и смрти", "Душа Србије", "Србија у светлости и мраку"...

Много година послије смрти његове мошти су пренесене из Либертивила у Лелић 12. маја 1991. године. Положене су у храму манастира Лелић, који је његова задужбина.

На прољетном засједању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у мају 2003. канонизован је за светитеља. Свечана канонизација обављена је у Храму Светог Саве на Врачару, у Београду, 24. маја 2003. Већ сљедеће године, епископ шабачко-ваљевски Лаврентије своју задужбину, манастир Соко близу Љубовије и Крупња, посветио је Светом Николају. Николај Велимировић рођен је 1881. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица смрти Мирјане Паровић, одликоване медицинске сестре и борца ВРС Годишњица смрти Мирјане Паровић, одликоване медицинске сестре и борца ВРС
Петар Други Карађорђевић: Посљедњи српски и југословенски краљ Петар Други Карађорђевић: Посљедњи српски и југословенски краљ
Оливера Марковић – Кутији за накит крије тајну њене величине Оливера Марковић – Кутији за накит крије тајну њене величине
Најчитаније
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  1h 30m
  0
 • Имам позива да се од ловачких секција праве војне формације
  18h 23m
  6
 • Пожар на објекту бившег хотела Кристал
  17h 35m
  0
 • „Раде, сине, немој мајке заборавит...'“
  22h 17m
  1
 • Вук Мичић непоражен у професионалном мечу
  22h 39m
  0