Ništa od seta fiskalnih zakona u FbiH

13.12.2023. 20:44
0
IZVOR: nezavisne.com

Kao što se i očekivalo, Vlada Federacije BiH, umjesto seta fiskalnih zakona koji treba da obezbijede minimalnu platu od 1.000 KM, donijela je odluku kojom se poslodavcima omogućava da radnicima isplate pomoć od 2.520 KM koje neće biti oporezovane.

 

U suštini, poslodavci će u narednih šest mjeseci moći isplatiti svakog mjeseca po 420 KM koje neće biti oporezovane. Ipak, poslodavci neće biti u obavezi da to urade i pitanje je koliko će radnika dobiti veće plate.

Ovu odluku Vlade Federacije BiH pozdravili su i u sindikatu i u poslovnoj zajednici. U Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine rekli su da će isplatom 420 KM svakog mjeseca u narednih šest mjeseci koje neće biti oporezovane, svim radnicima koji primaju minimalnu platu ta plata porasti na malo više od 1.000 KM te da će se u narednih šest mjeseci pokazati da li su poslodavci govorili istinu kada su tvrdili da žele isplaćivati veće plate, ali da su im visoki doprinosi.

Odluku Vlade FBiH pozdravili su i u Udruženju poslodavaca FBiH, gdje su rekli da je ta odluka rezultat njihovih aktivnosti i lobiranja u nadležnim ministarstvima.

- Naravno da bismo bili zadovoljniji da se povećanje plata radnicima do 400 KM, sa minimalnom uplatom poreza i doprinosa, realizovalo tokom ove godine kako smo tražili - saopštili su iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH.

Uroš Vukić

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
BiH nedostaje radnika, pogledajte kojih BiH nedostaje radnika, pogledajte kojih
Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a Sjećanje na stradale – 25 godina od NATO bombardovanja RTS-a
Najčitanije
  • Tijana Bošković u Prebilovcima: Hercegovina je sa mnom gdje god krenem (FOTO)
    18h 36m
    2
  • Danas Markovdan
    6h 54m
    0
  • Izvučeno tijelo nastradalog rudara
    22h 36m
    0
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    3h 12m
    0
  • Iz Rudog ka manastiru Ostrog krenulo 13 hodočasnika
    19h 57m
    1