Ништа од сета фискалних закона у ФбиХ

13.12.2023. 20:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Као што се и очекивало, Влада Федерације БиХ, умјесто сета фискалних закона који треба да обезбиједе минималну плату од 1.000 КМ, донијела је одлуку којом се послодавцима омогућава да радницима исплате помоћ од 2.520 КМ које неће бити опорезоване.

 

У суштини, послодавци ће у наредних шест мјесеци моћи исплатити сваког мјесеца по 420 КМ које неће бити опорезоване. Ипак, послодавци неће бити у обавези да то ураде и питање је колико ће радника добити веће плате.

Ову одлуку Владе Федерације БиХ поздравили су и у синдикату и у пословној заједници. У Савезу самосталних синдиката Босне и Херцеговине рекли су да ће исплатом 420 КМ сваког мјесеца у наредних шест мјесеци које неће бити опорезоване, свим радницима који примају минималну плату та плата порасти на мало више од 1.000 КМ те да ће се у наредних шест мјесеци показати да ли су послодавци говорили истину када су тврдили да желе исплаћивати веће плате, али да су им високи доприноси.

Одлуку Владе ФБиХ поздравили су и у Удружењу послодаваца ФБиХ, гдје су рекли да је та одлука резултат њихових активности и лобирања у надлежним министарствима.

- Наравно да бисмо били задовољнији да се повећање плата радницима до 400 КМ, са минималном уплатом пореза и доприноса, реализовало током ове године како смо тражили - саопштили су из Удружења послодаваца Федерације БиХ.

Урош Вукић

Коментари 0
Повезане вијести
Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    14h 46m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    16h 1m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    21h 52m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    20h 19m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    22h 11m
    0