Niti ćemo zaboraviti, niti smijemo zaboraviti zločin u Korićkoj jami

03.06.2020. 15:20
0
IZVOR: ISTOK

Prošlo je 79 godina od stravičnog zločina u mjestu Korita, kod Bileće, kada su u noći između 3. i 4. juna 1941. godine, ustaše ubile i bacile u Korićku jamu više od 130 Srba.

- To su bili Korićani i mještani iz okolnih sela. Najstariji među njima je bio Jevto Svorcan, koji je imao osamdeset godina, a najmlađi Kosta Glušac, koji je imao četrnaest godina. Zar se to može zaboraviti? Niti može, niti smije… - kažu Korićani, koji su i ove kao i svake druge godine organizovali pomen na Korićkoj jami.

Slika

Pomenu su prisustvovali potomci stradalih, mještani Korita i obližnjih sela, kao i mnogi Bilećani i Gačani.

- Svi smo mi povezani na neki način. Nekome su ovdje kosti djeda, oca, nekome komšije, kuma i prijatelja. Naša je obaveza da o ovom zločinu pričamo budućim generacijama, kako bi i oni znali pravu istinu o stradanju svog naroda. Zar ne bi bilo sramota da neko od Bilećana ne zna ko je bio Kosta Glušac, ili bilo koji drugi stradalnik Korićke jame?

Slika

Trebamo znati sva njihova imena i prezimena. Ako ne prihvatimo istoriju onakvu kakva je, ako zaboravimo Korićku jamu, mi se samo možemo ogriješiti, poništiti sebe i svoj narod - kažu Bilećani.

Najviše stradalih u Korićkoj jami je iz porodica: Svorcan, Nosović, Bjelica, Trklja, Šarović, Šakota, Starović, Glušac, Jakšić, Rogač, Dumnić, Kurdulija, Milošević, Milović, Radan, Kovačević, Kosnić.

Komentari 0
Povezane vijesti
Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće Za hodočašće do manastira Ostrog prijavilo oko 350 učesnika iz Bileće
Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu Završena obnova Crkve Svetog arhangela Mihaila u Trnovom dolu
Veselin Vujović: Opština Bileća izlazi iz krize! Veselin Vujović: Opština Bileća izlazi iz krize!
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    12h 40m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    23h 54m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    10h 54m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    8h 44m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    11h 59m
    0