Нити ћемо заборавити, нити смијемо заборавити злочин у Корићкој јами

03.06.2020. 15:20
0
ИЗВОР: ISTOK

Прошло је 79 година од стравичног злочина у мјесту Корита, код Билеће, када су у ноћи између 3. и 4. јуна 1941. године, усташе убиле и бациле у Корићку јаму више од 130 Срба.

- То су били Корићани и мјештани из околних села. Најстарији међу њима је био Јевто Сворцан, који је имао осамдесет година, а најмлађи Коста Глушац, који је имао четрнаест година. Зар се то може заборавити? Нити може, нити смије… - кажу Корићани, који су и ове као и сваке друге године организовали помен на Корићкој јами.

Слика

Помену су присуствовали потомци страдалих, мјештани Корита и оближњих села, као и многи Билећани и Гачани.

- Сви смо ми повезани на неки начин. Некоме су овдје кости дједа, оца, некоме комшије, кума и пријатеља. Наша је обавеза да о овом злочину причамо будућим генерацијама, како би и они знали праву истину о страдању свог народа. Зар не би било срамота да неко од Билећана не зна ко је био Коста Глушац, или било који други страдалник Корићке јаме?

Слика

Требамо знати сва њихова имена и презимена. Ако не прихватимо историју онакву каква је, ако заборавимо Корићку јаму, ми се само можемо огријешити, поништити себе и свој народ - кажу Билећани.

Највише страдалих у Корићкој јами је из породица: Сворцан, Носовић, Бјелица, Тркља, Шаровић, Шакота, Старовић, Глушац, Јакшић, Рогач, Думнић, Курдулија, Милошевић, Миловић, Радан, Ковачевић, Коснић.

Коментари 0
Повезане вијести
За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће За ходочашће до манастира Острог пријавило око 350 учесника из Билеће
Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу Завршена обнова Цркве Светог архангела Михаила у Трновом долу
Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе! Веселин Вујовић: Општина Билећа излази из кризе!
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    9h 28m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    21h 1m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 42m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 42m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    5h 32m
    0