Nogo: U porastu broj slučajeva alkoholizma i demencije

10.10.2022. 17:23
0
IZVOR: srna.rs

Centru za mentalno zdravlje u Istočnom Sarajevu dnevno se u prosjeku javi oko 50 pacijenata svih starosnih grupa, najviše onih koji pate od anksioznosti i depresije, izjavio je Srni rukovodilac Centra Slobodan Nogo.

Nogo je povodom Međunarodnog dana mentalnog zdravlja rekao da je u porastu i broj pacijenata koji se javljaju zbog alkoholizma i zavisnosti izazvane upotrebom raznih psihoaktivnih supstanci.

- Posljednjih godina registrovali smo i značajan porast demencije kod starije populacije. To i nije iznenađujuće s obzirom na to da nam je populacija sve starija, tako da je to problem s kojim ćemo se suočavati i u budućnosti - naglasio je Nogo.

Nogo je pozvao građane koji ne mogu da se izbore sa problemima i iskuse neke mentalne probleme da se jave Centru, gdje će im osposobljeno osoblje pružiti pomoć, uspostaviti dijagnozi i propisati adekvatnu terapiju.

Prema njegovim riječima, Centar za mentalno zdravlje Istočno Sarajevo raspolaže sa po dva psihijatra i psihologa, logopedom, tri medicinske sestre i socijalnim radnikom.

Korisnici usluga Centra za mentalno zdravlje su sa područja Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže i Trnova.

Centar za mentalno zdravlje radi u dvije smjene, od 7.00 do 19.00 časova, a kontakt telefon je 057/230-880.

Obilježavanje 10. oktobra - Svjetskog dana mentalnog zdravlja pokrenula je Svjetska zdravstvena organizacija 1992. godine radi podizanja svijesti o problemima mentalnog zdravlja i mobilizacije napora za bolje mentalno zdravlje ljudi. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO) Spomenik „Beli anđeo“ simbol vaskrsenja sarajevskih Srba iz uništenja (FOTO)
"MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" (FOTO) "MTB Evolution" donirao bicikla osnovnim školama "Petar Petrović Njegoš" i "Aleksa Šantić" ...
Organizovan susret pisaca Rusije i Srpske i uručena donacija knjiga Organizovan susret pisaca Rusije i Srpske i uručena donacija knjiga
Najčitanije
  • Havana - torta nad tortama
    14h 25m
    2
  • U Istočnom Novom Sarajevu isplaćena plata od 246.506 KM
    10h 42m
    1
  • Istočna Ilidža: Okrugli sto o nasilju - Potrebno strogo sankcionisati nasilnike
    7h 19m
    1
  • Zaboravljeni korijeni: Manastir Liplje - Teslić (VIDEO)
    13h 33m
    0
  • Danas otkrivanje i osveštanje spomenika “Beli anđeo” u Istočnom Novom Sarajevu
    14h 23m
    0