Nova anketa: Kako riješiti problem prodaje „vejpova“ maloljetnim licima?

27.09.2023. 12:16
3
IZVOR: katera.news

„Vejp“ (vape) je termin sa kojim se posljednje vrijeme susrećemo svakodnevno.

A, šta je, zapravo, „vejp“?

Najjednostavnije objašnjenje glasi da se pod tim nazivom podrazumijevaju „elektronske cigarete“.

Prvobitni naziv „elektronska cigareta“ ili „e-cigareta” izabran je kao marketinški trik. Bio je to način da se novi proizvodi na tržištu predstave kao alternativa tradicionalnim cigaretama. Dakle, i one konzumentima isporučuju nikotin samo na potpuno drugačiji način. Zvanično ne spadaju u duvanske proizvode, ali se upotrebljavaju na isti način.

„Elektronske cigarete“ su štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što se reklamiraju kao manje štetne. Mnoga istraživanja pokazuju da tečnost u elektronskim cigaretama uključuje različite hemijske supstance, od kojih su mnoge toksične i mogu uticati na zdravlje.

Ovakve cigare mogu biti posebno štetne za adolescente i mlade ljude koji mogu biti skloniji zloupotrebi i razvoju zavisnosti, jer kao i pušenje tradicionalnih duvanskih proizvoda, stvaraju zavisnost.

Omladina sve više poseže za elektronskim cigaretama i zagrijanim duvanom, nesvjesni posljedica koje one izazivaju, a ovakav trend ne zaobilazi ni mlade u našem gradu.

Iako je u zemljama Zapadnom Balkanu zakonom zabranjena prodaja duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina, u praksi to nije uvijek slučaj. Prodaju "elektronskih cigareta" zakon ne prepoznaje, a njihova prodaja maloletnicima u Republici Srpskoj još nije zabranjena.

Međutim, u FBiH od 28. maja 2023. postoji zakon koji reguliše "elektronske cigarete" koje spadaju u nove duvanske proizvode. To je Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i ovo je prvi put da je ova vrsta proizvoda regulisana u Bosni i Hercegovini.

Portal Katera vas pita 

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    Sanja 27.09.2023. 22:26
    Roditelji svoju odgovornost prebacuju na druge.Prije su upravo maloljetna lica isla kupiti cigarete roditeljima,rodbini,itd. To je znacilo poslusati starijeg od sebe. A sad mislimo da ce nam zakoni odgojiti djecu.
  • Generic placeholder image
    Ima veze 27.09.2023. 16:09
    A: Jedan vejp
    B: Koliko imas godina?
    A: Imam 18
    B: POKAZI LICNU KARTU
    Ukoliko nema 18, slijedi laganje da nije kod njega i slicno. Poenta jeste, ako nema licne = nema vejpa, ni cigara ni alkoholnog pica.
    Dobar dan i dovidjenja.
  • Generic placeholder image
    Nigdje veze 27.09.2023. 13:13
    Nista od navedenog. To je isto kao kad maloljetnika ne pustis u kladionicu a on posalje svog dedu,strica, tetka, rodjaka, da mu uplati tiket. A oni jos pri tom pitaju "sto mu nisi otkucala tiket". Svi bi da prijavljuju i pišu kazne radnicima a oni su najmanje krivi.
Povezane vijesti
Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu Katerini prijedlozi knjiga za ovu sedmicu
Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu Katerin prijedlog knjige za ovu sedmicu
Naš prijedlog knjiga za čitanje Naš prijedlog knjiga za čitanje
Najčitanije
  • Održane "Vaskršnje radosti", jedan od najljepših događaja u Istočnoj Ilidži (FOTO)
    16h 20m
    0
  • Porodilištu u Istočnom Sarajevu uručeni paketi povodom Nedjelje Crvenog krsta
    15h 36m
    0
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    12h 52m
    4
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    11h 14m
    0
  • Danas Markovdan
    20h 2m
    0