Nova anketa: Kako riješiti problem prodaje „vejpova“ maloljetnim licima?

27.09.2023. 12:16
3
IZVOR: katera.news

„Vejp“ (vape) je termin sa kojim se posljednje vrijeme susrećemo svakodnevno.

A, šta je, zapravo, „vejp“?

Najjednostavnije objašnjenje glasi da se pod tim nazivom podrazumijevaju „elektronske cigarete“.

Prvobitni naziv „elektronska cigareta“ ili „e-cigareta” izabran je kao marketinški trik. Bio je to način da se novi proizvodi na tržištu predstave kao alternativa tradicionalnim cigaretama. Dakle, i one konzumentima isporučuju nikotin samo na potpuno drugačiji način. Zvanično ne spadaju u duvanske proizvode, ali se upotrebljavaju na isti način.

„Elektronske cigarete“ su štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što se reklamiraju kao manje štetne. Mnoga istraživanja pokazuju da tečnost u elektronskim cigaretama uključuje različite hemijske supstance, od kojih su mnoge toksične i mogu uticati na zdravlje.

Ovakve cigare mogu biti posebno štetne za adolescente i mlade ljude koji mogu biti skloniji zloupotrebi i razvoju zavisnosti, jer kao i pušenje tradicionalnih duvanskih proizvoda, stvaraju zavisnost.

Omladina sve više poseže za elektronskim cigaretama i zagrijanim duvanom, nesvjesni posljedica koje one izazivaju, a ovakav trend ne zaobilazi ni mlade u našem gradu.

Iako je u zemljama Zapadnom Balkanu zakonom zabranjena prodaja duvanskih proizvoda mlađima od 18 godina, u praksi to nije uvijek slučaj. Prodaju "elektronskih cigareta" zakon ne prepoznaje, a njihova prodaja maloletnicima u Republici Srpskoj još nije zabranjena.

Međutim, u FBiH od 28. maja 2023. postoji zakon koji reguliše "elektronske cigarete" koje spadaju u nove duvanske proizvode. To je Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje i ovo je prvi put da je ova vrsta proizvoda regulisana u Bosni i Hercegovini.

Portal Katera vas pita 

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Sanja 27.09.2023. 22:26
  Roditelji svoju odgovornost prebacuju na druge.Prije su upravo maloljetna lica isla kupiti cigarete roditeljima,rodbini,itd. To je znacilo poslusati starijeg od sebe. A sad mislimo da ce nam zakoni odgojiti djecu.
 • Generic placeholder image
  Ima veze 27.09.2023. 16:09
  A: Jedan vejp
  B: Koliko imas godina?
  A: Imam 18
  B: POKAZI LICNU KARTU
  Ukoliko nema 18, slijedi laganje da nije kod njega i slicno. Poenta jeste, ako nema licne = nema vejpa, ni cigara ni alkoholnog pica.
  Dobar dan i dovidjenja.
 • Generic placeholder image
  Nigdje veze 27.09.2023. 13:13
  Nista od navedenog. To je isto kao kad maloljetnika ne pustis u kladionicu a on posalje svog dedu,strica, tetka, rodjaka, da mu uplati tiket. A oni jos pri tom pitaju "sto mu nisi otkucala tiket". Svi bi da prijavljuju i pišu kazne radnicima a oni su najmanje krivi.
Povezane vijesti
Naš prijedlog knjiga za čitanje Naš prijedlog knjiga za čitanje
Anketa: Da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju? Anketa: Da li biste podržali otvaranje rudnika litijuma u vašem okruženju?
Anketa: Kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu? Anketa: Kako obuzdati sve češće nacionalne tenzije i provokacije prema Srbima u našem gradu?
Najčitanije
 • Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
  13h 30m
  2
 • Zemljotres u BiH
  5h 21m
  0
 • Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom
  7h 12m
  0
 • Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva
  10h 42m
  6
 • Na košarkaškoj utakmici skupljeno 3.420 KM za pomoć porodici Todorović sa Pala
  13h 20m
  0