Нова анкета: Како ријешити проблем продаје „вејпова“ малољетним лицима?

27.09.2023. 12:16
3
ИЗВОР: katera.news

„Вејп“ (vape) је термин са којим се посљедње вријеме сусрећемо свакодневно.

А, шта је, заправо, „вејп“?

Најједноставније објашњење гласи да се под тим називом подразумијевају „електронске цигарете“.

Првобитни назив „електронска цигарета“ или „е-цигарета” изабран је као маркетиншки трик. Био је то начин да се нови производи на тржишту представе као алтернатива традиционалним цигаретама. Дакле, и оне конзументима испоручују никотин само на потпуно другачији начин. Званично не спадају у дуванске производе, али се употребљавају на исти начин.

„Електронске цигарете“ су штетне као и сви други дувански производи, упркос томе што се рекламирају као мање штетне. Многа истраживања показују да течност у електронским цигаретама укључује различите хемијске супстанце, од којих су многе токсичне и могу утицати на здравље.

Овакве цигаре могу бити посебно штетне за адолесценте и младе људе који могу бити склонији злоупотреби и развоју зависности, јер као и пушење традиционалних дуванских производа, стварају зависност.

Омладина све више посеже за електронским цигаретама и загријаним дуваном, несвјесни посљедица које оне изазивају, а овакав тренд не заобилази ни младе у нашем граду.

Иако је у земљама Западном Балкану законом забрањена продаја дуванских производа млађима од 18 година, у пракси то није увијек случај. Продају "електронских цигарета" закон не препознаје, а њихова продаја малолетницима у Републици Српској још није забрањена.

Међутим, у ФБиХ од 28. маја 2023. постоји закон који регулише "електронске цигарете" које спадају у нове дуванске производе. То је Закона о контроли и ограниченој употреби духана, духанских и осталих производа за пушење и ово је први пут да је ова врста производа регулисана у Босни и Херцеговини.

Портал Катера вас пита 

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Sanja 27.09.2023. 22:26
    Roditelji svoju odgovornost prebacuju na druge.Prije su upravo maloljetna lica isla kupiti cigarete roditeljima,rodbini,itd. To je znacilo poslusati starijeg od sebe. A sad mislimo da ce nam zakoni odgojiti djecu.
  • Generic placeholder image
    Ima veze 27.09.2023. 16:09
    A: Jedan vejp
    B: Koliko imas godina?
    A: Imam 18
    B: POKAZI LICNU KARTU
    Ukoliko nema 18, slijedi laganje da nije kod njega i slicno. Poenta jeste, ako nema licne = nema vejpa, ni cigara ni alkoholnog pica.
    Dobar dan i dovidjenja.
  • Generic placeholder image
    Nigdje veze 27.09.2023. 13:13
    Nista od navedenog. To je isto kao kad maloljetnika ne pustis u kladionicu a on posalje svog dedu,strica, tetka, rodjaka, da mu uplati tiket. A oni jos pri tom pitaju "sto mu nisi otkucala tiket". Svi bi da prijavljuju i pišu kazne radnicima a oni su najmanje krivi.
Повезане вијести
Катерини приједлози књига за ову седмицу Катерини приједлози књига за ову седмицу
Катерин приједлог књиге за ову седмицу Катерин приједлог књиге за ову седмицу
Наш приједлог књига за читање Наш приједлог књига за читање
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 37m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    21h 46m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 51m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 34m
    0