Nove Bajdenove optužbe: Politika u Ukrajini - genocidna

13.04.2022. 14:29
0
IZVOR: rs.sputniknews.com

Američki predsjednik Džozef Bajden iznio je nove optužbe na račun ruskog predsjednika Vladimira Putina. On je tokom posjete američkoj saveznoj državi Ajovi prvi put nagovijestio da smatra da su Putinovi potezi u Ukrajini „genocidni“.

Pošto nije direktno pomenuo ime ruskog predsjednika novinari su tražili pojašnjenje.

- Da, nazvao sam to genocidom, pošto postaje sve jasnije i jasnije da Putin jednostavno pokušava da zbriše sa lica zemlje samu pomisao o postojanju Ukrajinaca - prenijeli su Bajdenove riječi novinari koji prate aktivnosti Bijele kuće.

Prema njegovim riječima, američka administracija ima „više dokaza“ koji potkrepljuju tu tvrdnju. Bajden je još dodao da su „dejstva Rusije u Ukrajini strašna“.

Za rast cijena u SAD kriva Rusija

Bajden je, pored toga, ocijenio da je za rast cijena u Sjedinjenim Državama u martu kriva Rusija.

- Vidjeli smo današnje podatke o inflaciji —70 odsto rasta cijena u martu prouzrokovano je Putinovim povećanjem cijena benzina - istakao je šef Bijele kuće.

On je još dodao da je specijalna ruska vojna operacija u Ukrajini dovela do rasta cijena gasa i namirnica u cijelom svijetu.

Nije prvi put da američki predsjednik daje slične izjave o ruskom lideru. Krajem marta je u toku posjete Poljskoj, Bajden govoreći o Putinu izjavio da Putin „ne može da ostane na vlasti“. Pored toga, krajnje nediplomatski se izrazio o ruskom predsjedniku nazvavši ga „kasapinom“. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je čudno slušati optužbe na račun Putina od Bajdena koji je pozivao da se bombarduje Jugoslavija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Bajden odustao od predsjedničke trke Bajden odustao od predsjedničke trke
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 25m
    0
  • Slani mafini
    13h 46m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 41m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 35m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    8h 4m
    3