Novi direktor Toplana Sarajevo mogao bi biti smijenjen jer je osuđen za ratni zločin nad Srbima

25.09.2019. 14:52
0
IZVOR: klix.ba

Enver Zornić neće ostati na funkciji direktora javnog preduzeća Toplane Sarajevo ukoliko se pokažu tačnim informacije o tome da je u ratu naredio likvidacije Srba i Hrvata u Sarajevu, potvrdio je za Klix.ba predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić.

Portal Žurnal objavio je da je novoimenovani direktor javnog preduzeća Toplane Sarajevo Enver Zornić osuđen da je naredio ubistva Jagode Janković i Sretena Ninkovića, čija su tijela potom spaljena, te da je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora. Jedinica kojom je komandovao navodno je ubila i Josipa Gogala, člana sarajevskog HDZ-a.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo Damir Mašić ovim povodom rekao je u razgovoru za Klix.ba kako SDP nije imao te informacije prilikom imenovanja Zornića na poziciju direktora.

- Ukoliko se te informacije pokažu tačnim on neće ostati na funkciji direktora. Dakle, sam će podnijeti ostavku ili će biti smijenjen - kazao je Mašić.

Žurnal je objavio kako je sarajevski "ratni heroj", koji je na prijedlog SDP-a, uz prethodnu saglasnost Vlade Kantona Sarajevo, početkom septembra imenovan za direktora Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Toplane Sarajevo, u ratu osuđivan zbog naređivanja ubistava sarajevskih Srba i Hrvata.

- Direktor - Enver Zornić, diplomirani ekonomista, rođen 29. 2. 1964. godine - piše na službenoj internet stranici KJKP Toplane.

Isti lični podaci navedeni su i u presudi Okružnog vojnog suda u Sarajevu datiranoj 3. augusta 1993. godine kojom je optuženi Enver Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca zbog toga što je sa svojim pomagačima počinio krivično djelo ubistva iz člana 36 stav 2 tačka 6 Krivičnog zakona Republike BiH.

- Jeste li vi taj - pitali su novinari Žurnala Envera Zornića dvije i po decenije poslije.

- Eto, sad ste pročitali - odgovorio je direktor sarajevskih Toplana, ne želeći negirati, ali ni potvrditi da je upravo on, sa još šest svojih poznanika i komšija, kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine pravosnažno osuđen za ubistva i pljačke nebošnjaka u sarajevskom naselju Hrasno.

Ipak, potvrdio je da su lični podaci navedeni u presudi njegovi te da je 1993. godine bio u pritvoru nakon što je uhapšen zbog ubistava. Envera Zornića, Izeta Tinjka, Mirsada Ašanija, Amira Husića, Envera Džanku, Džemala Hrustanovića zvanog Paraga i Ismeta Tinjka Okružni vojni sud u Sarajevu tada je osudio na skoro 54 godine zatvora. Presudu je izrekao tadašnji sudija, a današnji advokat Muhidin Kapo.

- Sjećam se da sam ih osudio i da je presuda postala i pravosnažna - potvrdio je u razgovoru za Žurnal advokat Kapo.

Zornić se, kako piše Žurnal, naravno, ne želi sjetiti, pa mu sjećanje pokušavaju osvježiti tačkom jedan presude u kojoj je detaljno opisano kako su ubijeni Jagoda Janković i Sreten Ninković.

Uz prethodni dogovor sa Zornićem, Ismetu Tinjku, Mirsadu Ašaniju i Amiru Husiću je naređeno da Jagodu Janković odvedu iz pritvora kojim je upravljao Zornić te su je "automobilom marke GOLF, u kojem su govorili da je vode na razmjenu na Grbavicu, dovezli do napuštene i izgorjele kuće u ulici Varaždinska 34, uveli je u kranju prostoriju, te kada je ona zakoračila u prostoriju, Ašani Mirsad, koji se nalazio iza nje, iz ranije repetiranog pištolja marke TT ispalio je jedan hitac u predjelu glave".

Identična situacija uslijedila je i sa Sretenom Ninkovićem. Njega je ubio Izet Tinjak. Nakon što su "završili posao", Zornićevi vojnici su ubijene polili benzinom te ih spalili.

- Nakon što je buknuo plamen napustili su ovo mjesto i vratili se u prostorije 6. Brdske brigade gdje su Zornića izvijestili da su uradili što im je bilo naređeno - navedeno je u presudi.

Ista grupa, 7. decembra 1992. godine u kuću u Varaždinskoj ulici odvela je Slovenca Jovana Popovića. I njega su ubili na identičan način. Nakon obavljenog posla Enver Džanko i Izet Tinjak su otišli i u stan Josipa Gogala, tada direktora Republičke uprave za prihode i budžet. Gogalo je bio član HDZ-a BiH. Njegova supruga Zorica Gogalo tada je s djecom bila u Sloveniji.

- Prema pričama očevidaca, uhapšen je i odveden u prostorije vojne policije, koje su bile u podrumu naše zgrade, kada se vraćao s posla i kada je reagovao na hapšenje našeg komšije Jovana Popovića. Nakon toga su ga naprije odveli u stan koji su pretresli, a vrednije predmete su odnijeli - napisala je Žurnalu Zorica Gogalo, penzionisani sudija Suda BiH i Vrhovnog suda FBiH.

Josip je prethodno mučen, a onda je odveden u kuću u Varaždinskoj ulici. Tamo su mu pucali u glavu.

- Strašno je to - rekao je Enver Zornić Žurnalu nakon što su mu pročitani detalji presude kojom je upravo on osuđen na deset godina zatvora, jer je formalno rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.

Komentari 0
Povezane vijesti
Optuženi za ratni zločin nad Srbima nagrađeni pozicijama u FBiH (VIDEO) Optuženi za ratni zločin nad Srbima nagrađeni pozicijama u FBiH (VIDEO)
Zaboravljeni zločin: Ubistvo civila iz zasjede kod Srednjeg Zaboravljeni zločin: Ubistvo civila iz zasjede kod Srednjeg
Potvrđena optužnica za ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS Potvrđena optužnica za ubistvo najmanje 25 zarobljenih pripadnika VRS
Najčitanije
  • Sjećanje: Sedam godina bez Milana Mikana Kneževića
    22h 54m
    0
  • Obilježene 142 godine od Uloškog ustanka
    22h 28m
    0
  • Morbilima zaraženo 309 lica, u Istočnom Sarajevu 33 lica
    14h 56m
    0
  • Najavljeno poskupljenje goriva na benzinskim pumpama u BiH
    21h 34m
    4
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    23h 55m
    0