Нови директор Топлана Сарајево могао би бити смијењен јер је осуђен за ратни злочин над Србима

25.09.2019. 14:52
0
ИЗВОР: klix.ba

Енвер Зорнић неће остати на функцији директора јавног предузећа Топлане Сарајево уколико се покажу тачним информације о томе да је у рату наредио ликвидације Срба и Хрвата у Сарајеву, потврдио је за Klix.ba предсједник Кантоналног одбора СДП-а Сарајево Дамир Машић.

Портал Журнал објавио је да је новоименовани директор јавног предузећа Топлане Сарајево Енвер Зорнић осуђен да је наредио убиства Јагоде Јанковић и Сретена Нинковића, чија су тијела потом спаљена, те да је правоснажно осуђен на десет година затвора. Јединица којом је командовао наводно је убила и Јосипа Гогала, члана сарајевског ХДЗ-а.

Предсједник Кантоналног одбора СДП-а Сарајево Дамир Машић овим поводом рекао је у разговору за Klix.ba како СДП није имао те информације приликом именовања Зорнића на позицију директора.

- Уколико се те информације покажу тачним он неће остати на функцији директора. Дакле, сам ће поднијети оставку или ће бити смијењен - казао је Машић.

Журнал је објавио како је сарајевски "ратни херој", који је на приједлог СДП-а, уз претходну сагласност Владе Кантона Сарајево, почетком септембра именован за директора Кантоналног јавног комуналног предузећа Топлане Сарајево, у рату осуђиван због наређивања убистава сарајевских Срба и Хрвата.

- Директор - Енвер Зорнић, дипломирани економиста, рођен 29. 2. 1964. године - пише на службеној интернет страници КЈКП Топлане.

Исти лични подаци наведени су и у пресуди Окружног војног суда у Сарајеву датираној 3. аугуста 1993. године којом је оптужени Енвер Зорнић осуђен на јединствену казну затвора у трајању од десет година и два мјесеца због тога што је са својим помагачима починио кривично дјело убиства из члана 36 став 2 тачка 6 Кривичног закона Републике БиХ.

- Јесте ли ви тај - питали су новинари Журнала Енвера Зорнића двије и по деценије послије.

- Ето, сад сте прочитали - одговорио је директор сарајевских Топлана, не желећи негирати, али ни потврдити да је управо он, са још шест својих познаника и комшија, као припадник Армије Републике Босне и Херцеговине правоснажно осуђен за убиства и пљачке небошњака у сарајевском насељу Храсно.

Ипак, потврдио је да су лични подаци наведени у пресуди његови те да је 1993. године био у притвору након што је ухапшен због убистава. Енвера Зорнића, Изета Тињка, Мирсада Ашанија, Амира Хусића, Енвера Џанку, Џемала Хрустановића званог Парага и Исмета Тињка Окружни војни суд у Сарајеву тада је осудио на скоро 54 године затвора. Пресуду је изрекао тадашњи судија, а данашњи адвокат Мухидин Капо.

- Сјећам се да сам их осудио и да је пресуда постала и правоснажна - потврдио је у разговору за Журнал адвокат Капо.

Зорнић се, како пише Журнал, наравно, не жели сјетити, па му сјећање покушавају освјежити тачком један пресуде у којој је детаљно описано како су убијени Јагода Јанковић и Сретен Нинковић.

Уз претходни договор са Зорнићем, Исмету Тињку, Мирсаду Ашанију и Амиру Хусићу је наређено да Јагоду Јанковић одведу из притвора којим је управљао Зорнић те су је "аутомобилом марке ГОЛФ, у којем су говорили да је воде на размјену на Грбавицу, довезли до напуштене и изгорјеле куће у улици Вараждинска 34, увели је у крању просторију, те када је она закорачила у просторију, Ашани Мирсад, који се налазио иза ње, из раније репетираног пиштоља марке ТТ испалио је један хитац у предјелу главе".

Идентична ситуација услиједила је и са Сретеном Нинковићем. Њега је убио Изет Тињак. Након што су "завршили посао", Зорнићеви војници су убијене полили бензином те их спалили.

- Након што је букнуо пламен напустили су ово мјесто и вратили се у просторије 6. Брдске бригаде гдје су Зорнића извијестили да су урадили што им је било наређено - наведено је у пресуди.

Иста група, 7. децембра 1992. године у кућу у Вараждинској улици одвела је Словенца Јована Поповића. И њега су убили на идентичан начин. Након обављеног посла Енвер Џанко и Изет Тињак су отишли и у стан Јосипа Гогала, тада директора Републичке управе за приходе и буџет. Гогало је био члан ХДЗ-а БиХ. Његова супруга Зорица Гогало тада је с дјецом била у Словенији.

- Према причама очевидаца, ухапшен је и одведен у просторије војне полиције, које су биле у подруму наше зграде, када се враћао с посла и када је реаговао на хапшење нашег комшије Јована Поповића. Након тога су га наприје одвели у стан који су претресли, а вредније предмете су однијели - написала је Журналу Зорица Гогало, пензионисани судија Суда БиХ и Врховног суда ФБиХ.

Јосип је претходно мучен, а онда је одведен у кућу у Вараждинској улици. Тамо су му пуцали у главу.

- Страшно је то - рекао је Енвер Зорнић Журналу након што су му прочитани детаљи пресуде којом је управо он осуђен на десет година затвора, јер је формално руководио јединицом која је у насељу Храсно брдо пљачкала, мучила, убијала и спаљивала небошњаке.

Коментари 0
Повезане вијести
Оптужени за ратни злочин над Србима награђени позицијама у ФБиХ (ВИДЕО) Оптужени за ратни злочин над Србима награђени позицијама у ФБиХ (ВИДЕО)
Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег Заборављени злочин: Убиство цивила из засједе код Средњег
Потврђена оптужница за убиство најмање 25 заробљених припадника ВРС Потврђена оптужница за убиство најмање 25 заробљених припадника ВРС
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    21h 1m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    16h 58m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    23h 5m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    20h 19m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    19h 17m
    0