Novogodišnji prijem za predstavnike političkog i javnog života Istočnog Sarajeva (FOTO)

27.12.2023. 14:00
1
IZVOR: katera.news

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić organizovao je tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike političkog i javnog života Istočnog Sarajeva.

Ćosić se tom prilikom obratio okupljenim, te osvrnuo na sve ono što je Gradska uprava sa njim na čelu postigla u, kako kaže, izazovnoj godini na izmaku.

- Pitanje "Mofasa", odnosno, svih 42 radnika ove komapnije, je riješeno što pokazuje da ne mora sve otići u stečaj. Pokazali smo da se obaveze mogu izmiriti, te da može da nastane moderna urbana zona na području Pala, Sokoca, Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže, a da privreda bude premještena na periferiju. Osim toga, počeli smo izgradnju Sabornog hrama u Istočnom Sarajevu, a izgradnja hrama na Palama ide svojim tokom - rekao je Ćosić.

Slika

Foto: katera.news

Ćosić je naveo i neke od planova za 2024. godinu.

- Odbornici gradske skupštine usvojili su danas odluku o kreditnom zaduženju za izgradnju solarne elektrane i bićemo prva lokalna zajednica koja je počela da se bavi ovim pitanjem. Raspisaćemo tender za igradnju solarne elektrane, a izgradnja će biti po principu „ključ u ruke“. Nakon otplate kreditnog zaduženja, od 1.400.000 KM iz prihoda koji elektrana bude ostvarivala, u budžet grada će se slivati od 500.000 KM do 700.000 KM- rekao je on.

On je prisutne obavijestio da su, na jutros održanoj sjednici Skupštine grada Istočno Sarajevo, odbornici usvojili budžet za narednu godinu u iznosu od 15.307.000 KM. Ćosić je naveo da je iznos budžeta realan i ostvariv, te da tokom planiranja budžeta nije bilo nerealnih projekata.

- Za narednu godinu planirano je finasiranje Parka prirode „Trebević“ u iznosu od 50.000 KM, za potrebe azila za pse u Istočnom Strarom Gradu 115.000 KM, a omogućen je i mini-grant za ovu opštinu od 50.000 KM. Usvojili smo i odluku o kreditu od 4,5 miliona KM, od čega će dva miliona KM biti utrošeno za gradnju gradske kuće na Palama, a milion KM za pasarelu koja spaja Istočnu Ilidžu i Istočno Novo Sarajevo. Za rekonstrukciju glavnih saobraćajnica na Sokocu planirano je 700.000 KM, 250.000 KM za izgradnju skupštinske sale u Istočnom Starom Gradu, kao i 350.000 KM za sufinasiranje parka velikana srpskog zdravstva - pojasnio je Ćosić.

Slika

Foto: katera.news

Osim toga, najavio je iduće godine inicijativu koja će ići u pravcu izmjena Zakona o budžtskom sistemu, koja bi trebala dovesti do toga da grad Istočno Sarajevo obezbijedi sebi budžet od 21 ili 22 miliona KM, koji će biti okrenut prema građanima.

- Pored nas nalazi se grad koji u svojim budžetima ima 1,7 milijardi KM i 500.000 stanovnika. Mi sa tim gradom želimo da se na pozitivan način takmičimo, odnosno, da u svakoj od naših šest opština obezbijedimo dobre uslove - rekao je Ćosić.

Slika

Foto: katera.news

Prijemu su prisustvovali načelnici šest opština koje ulaze u sastav grada Istočno Sarajevo, brojni direktori javnih preduzeća, poslanici u NSRS i  Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predstavnici medija, te mnogi drugi predstavnici političkog i javnog života Istočnog Sarajeva.

Slika

Foto: katera.news

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Zoka 28.12.2023. 15:25
    Lukavičku elitu nabijem na k..u
Povezane vijesti
Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO) Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu U nedjelju privremena obustava saobraćaja u Istočnom Sarajevu
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
  • Ilidžanci – najveće žrtve i najbolji borci Republike Srpske (FOTO)
    16h 1m
    3
  • Grupa hodočasnika iz Sokoca stigla u Nikšić
    16h 33m
    0
  • Policajac uboden nožem!
    11h 44m
    0
  • Đoković sa kacigom izašao među navijače (VIDEO)
    16h 42m
    0
  • Održan vaskršnji koncert i promovisana knjiga o crkvi u Pofalićima (FOTO)
    19h 49m
    0