Новогодишњи пријем за представнике политичког и јавног живота Источног Сарајева (ФОТО)

27.12.2023. 14:00
1
ИЗВОР: katera.news

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић организовао је традиционални новогодишњи пријем за представнике политичког и јавног живота Источног Сарајева.

Ћосић се том приликом обратио окупљеним, те осврнуо на све оно што је Градска управа са њим на челу постигла у, како каже, изазовној години на измаку.

- Питање "Мофаса", односно, свих 42 радника ове комапније, је ријешено што показује да не мора све отићи у стечај. Показали смо да се обавезе могу измирити, те да може да настане модерна урбана зона на подручју Пала, Сокоца, Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе, а да привреда буде премјештена на периферију. Осим тога, почели смо изградњу Саборног храма у Источном Сарајеву, а изградња храма на Палама иде својим током - рекао је Ћосић.

Слика

Фото: katera.news

Ћосић је навео и неке од планова за 2024. годину.

- Одборници градске скупштине усвојили су данас одлуку о кредитном задужењу за изградњу соларне електране и бићемо прва локална заједница која је почела да се бави овим питањем. Расписаћемо тендер за иградњу соларне електране, а изградња ће бити по принципу „кључ у руке“. Након отплате кредитног задужења, од 1.400.000 КМ из прихода који електрана буде остваривала, у буџет града ће се сливати од 500.000 КМ до 700.000 КМ- рекао је он.

Он је присутне обавијестио да су, на јутрос одржаној сједници Скупштине града Источно Сарајево, одборници усвојили буџет за наредну годину у износу од 15.307.000 КМ. Ћосић је навео да је износ буџета реалан и остварив, те да током планирања буџета није било нереалних пројеката.

- За наредну годину планирано је финасирање Парка природе „Требевић“ у износу од 50.000 КМ, за потребе азила за псе у Источном Страром Граду 115.000 КМ, а омогућен је и мини-грант за ову општину од 50.000 КМ. Усвојили смо и одлуку о кредиту од 4,5 милиона КМ, од чега ће два милиона КМ бити утрошено за градњу градске куће на Палама, а милион КМ за пасарелу која спаја Источну Илиџу и Источно Ново Сарајево. За реконструкцију главних саобраћајница на Сокоцу планирано је 700.000 КМ, 250.000 КМ за изградњу скупштинске сале у Источном Старом Граду, као и 350.000 КМ за суфинасирање парка великана српског здравства - појаснио је Ћосић.

Слика

Фото: katera.news

Осим тога, најавио је идуће године иницијативу која ће ићи у правцу измјена Закона о буџтском систему, која би требала довести до тога да град Источно Сарајево обезбиједи себи буџет од 21 или 22 милиона КМ, који ће бити окренут према грађанима.

- Поред нас налази се град који у својим буџетима има 1,7 милијарди КМ и 500.000 становника. Ми са тим градом желимо да се на позитиван начин такмичимо, односно, да у свакој од наших шест општина обезбиједимо добре услове - рекао је Ћосић.

Слика

Фото: katera.news

Пријему су присуствовали начелници шест општина које улазе у састав града Источно Сарајево, бројни директори јавних предузећа, посланици у НСРС и  Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, представници медија, те многи други представници политичког и јавног живота Источног Сарајева.

Слика

Фото: katera.news

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zoka 28.12.2023. 15:25
    Lukavičku elitu nabijem na k..u
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    15h 55m
    9
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    16h 9m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    16h 1m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    18h 26m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    6h 50m
    0