Obaveza - njegovati sjećanje na Vojislava Goranovića

16.09.2023. 14:45
0
IZVOR: srna.rs

U naselju Gornji Klakar u Brodu, u krugu bivše fabrike građevinskog materijala "Gramat", danas je služen pomen i odata počast prvoj civilnoj žrtvi rata u BiH Vojislavu Goranoviću, koga je na radnom mjestu u ciglani ubila artiljerijska granata ispaljena sa teritorije Hrvatske 16. septembra 1991. godine.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Radoslav Kokić rekao je da Brod ima obavezu da se sjeća i poštuje lik inženjera Vojislava Goranovića, Srbina porijeklom iz sela Dubica u opštini Odžak u kojem je u Drugom svjetskom ratu masovno poklano stanovništvo.

- Kao čovjek visokog obrazovanja, moralnih, organizacionih i ljudskih vrijednosti, Vojislav je radio u fabrici `Đuro Đaković` u Slavonskom Brodu kao direktor radne organizacije livnica. Proglašenjem nezavisne države Hrvatske biva protjeran i, samo spletom okolnosti, spasava živu glavu i dolazi u ciglanu, na mjesto tehničkog direktora. Nažalost, poginuo je na radnom mjestu - podsjetio je Kokić.

On je podsjetio i da najava rata na području Bosanskog Broda i Posavine počinje ratnim dešavanjima u Hrvatskoj 1991. godine, te da su septembra 1991. sa područja Slavonskog Klakara artiljerijom granatirana srpska sela na području opštine Bosanski Brod.

- Zbog neposredne blizine Slavonskog Broda srpski narod u tadašnjoj opštini Bosanski Brod osjetio je strahote rata u noći između 15. i 16. septembra - rekao je Kokić i dodao da je u jutarnjim časovima 16. septembra 1991. godine granatirana ciglana "Gramat" u Klakaru i tom prilikom ubijen na radnom mjestu inženjer Vojislav Goranović, koji je i prva civilna žrtva rata u BiH.

U znak sjećanja, u krugu ciglane postavljena je spomen-ploča kao trajno sjećanje na 16. septembar i lik i djelo Vojislava Goranovića i simbol Vojinog patriotskog odnosa prema otadžbini.

Pomenu su prisustvovali članovi Vojine porodice, supruga, kćerka, braća i bratić, te predstavnici Boračke organizacije, opštine Brod, načelnik opštine sa saradnicima, bivše radne kolege i članovi Boračke organizacije.

Porodica Goranović danas je posjetila i Spomen-sobu, kao i Ulicu Voje Goranovića, iskazavši zahvalnost što opština Brod njeguje sjećanje na njihovog Voju.

Cvijeće su položili članovi porodice Goranović, delegacija Boračke organizacije i opštine Brod.

Vojislav Goranović radio je u preduzeću "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, sve do dolaska HDZ-a na vlast u Hrvatskoj, kada je počelo protjerivanje Srba.

Dvije ulice u Brodu dobile su naziv u vezi sa događajem iz 1991. godine - jedna nosi naziv Voje Goranovića, a druga 16. septembar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježeno 30 godina od ubistva sedam srpskih boraca u Mesićima Obilježeno 30 godina od ubistva sedam srpskih boraca u Mesićima
Sutra pomen za poginule radnike fabrike "Famos-Koran" Sutra pomen za poginule radnike fabrike "Famos-Koran"
Vašington prebacuje udarnu grupu nosača bliže Izraelu Vašington prebacuje udarnu grupu nosača bliže Izraelu
Najčitanije
 • Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave
  8h 37m
  1
 • U prepunoj sali Kulturnog centra izvedena monodrama "K`o kamen"
  22h 19m
  0
 • Udruženje "Grobari Pale" organizuje još jednu božićnu humanitarnu akciju
  9h 41m
  0
 • U Srpskoj smanjeno očekivano trajanje života
  10h 13m
  0
 • Crkva Svetog Nikole: Uz obnovu svetinje osvježen bogoslužbeni život
  7h 31m
  0