Obaveza - njegovati sjećanje na Vojislava Goranovića

16.09.2023. 14:45
0
IZVOR: srna.rs

U naselju Gornji Klakar u Brodu, u krugu bivše fabrike građevinskog materijala "Gramat", danas je služen pomen i odata počast prvoj civilnoj žrtvi rata u BiH Vojislavu Goranoviću, koga je na radnom mjestu u ciglani ubila artiljerijska granata ispaljena sa teritorije Hrvatske 16. septembra 1991. godine.

Predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Radoslav Kokić rekao je da Brod ima obavezu da se sjeća i poštuje lik inženjera Vojislava Goranovića, Srbina porijeklom iz sela Dubica u opštini Odžak u kojem je u Drugom svjetskom ratu masovno poklano stanovništvo.

- Kao čovjek visokog obrazovanja, moralnih, organizacionih i ljudskih vrijednosti, Vojislav je radio u fabrici `Đuro Đaković` u Slavonskom Brodu kao direktor radne organizacije livnica. Proglašenjem nezavisne države Hrvatske biva protjeran i, samo spletom okolnosti, spasava živu glavu i dolazi u ciglanu, na mjesto tehničkog direktora. Nažalost, poginuo je na radnom mjestu - podsjetio je Kokić.

On je podsjetio i da najava rata na području Bosanskog Broda i Posavine počinje ratnim dešavanjima u Hrvatskoj 1991. godine, te da su septembra 1991. sa područja Slavonskog Klakara artiljerijom granatirana srpska sela na području opštine Bosanski Brod.

- Zbog neposredne blizine Slavonskog Broda srpski narod u tadašnjoj opštini Bosanski Brod osjetio je strahote rata u noći između 15. i 16. septembra - rekao je Kokić i dodao da je u jutarnjim časovima 16. septembra 1991. godine granatirana ciglana "Gramat" u Klakaru i tom prilikom ubijen na radnom mjestu inženjer Vojislav Goranović, koji je i prva civilna žrtva rata u BiH.

U znak sjećanja, u krugu ciglane postavljena je spomen-ploča kao trajno sjećanje na 16. septembar i lik i djelo Vojislava Goranovića i simbol Vojinog patriotskog odnosa prema otadžbini.

Pomenu su prisustvovali članovi Vojine porodice, supruga, kćerka, braća i bratić, te predstavnici Boračke organizacije, opštine Brod, načelnik opštine sa saradnicima, bivše radne kolege i članovi Boračke organizacije.

Porodica Goranović danas je posjetila i Spomen-sobu, kao i Ulicu Voje Goranovića, iskazavši zahvalnost što opština Brod njeguje sjećanje na njihovog Voju.

Cvijeće su položili članovi porodice Goranović, delegacija Boračke organizacije i opštine Brod.

Vojislav Goranović radio je u preduzeću "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, sve do dolaska HDZ-a na vlast u Hrvatskoj, kada je počelo protjerivanje Srba.

Dvije ulice u Brodu dobile su naziv u vezi sa događajem iz 1991. godine - jedna nosi naziv Voje Goranovića, a druga 16. septembar.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 3m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 17m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 34m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 9m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 24m
    0