Обавеза - његовати сјећање на Војислава Горановића

16.09.2023. 14:45
0
ИЗВОР: srna.rs

У насељу Горњи Клакар у Броду, у кругу бивше фабрике грађевинског материјала "Грамат", данас је служен помен и одата почаст првој цивилној жртви рата у БиХ Војиславу Горановићу, кога је на радном мјесту у циглани убила артиљеријска граната испаљена са територије Хрватске 16. септембра 1991. године.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић рекао је да Брод има обавезу да се сјећа и поштује лик инжењера Војислава Горановића, Србина поријеклом из села Дубица у општини Оџак у којем је у Другом свјетском рату масовно поклано становништво.

- Као човјек високог образовања, моралних, организационих и људских вриједности, Војислав је радио у фабрици `Ђуро Ђаковић` у Славонском Броду као директор радне организације ливница. Проглашењем независне државе Хрватске бива протјеран и, само сплетом околности, спасава живу главу и долази у циглану, на мјесто техничког директора. Нажалост, погинуо је на радном мјесту - подсјетио је Кокић.

Он је подсјетио и да најава рата на подручју Босанског Брода и Посавине почиње ратним дешавањима у Хрватској 1991. године, те да су септембра 1991. са подручја Славонског Клакара артиљеријом гранатирана српска села на подручју општине Босански Брод.

- Због непосредне близине Славонског Брода српски народ у тадашњој општини Босански Брод осјетио је страхоте рата у ноћи између 15. и 16. септембра - рекао је Кокић и додао да је у јутарњим часовима 16. септембра 1991. године гранатирана циглана "Грамат" у Клакару и том приликом убијен на радном мјесту инжењер Војислав Горановић, који је и прва цивилна жртва рата у БиХ.

У знак сјећања, у кругу циглане постављена је спомен-плоча као трајно сјећање на 16. септембар и лик и дјело Војислава Горановића и симбол Војиног патриотског односа према отаџбини.

Помену су присуствовали чланови Војине породице, супруга, кћерка, браћа и братић, те представници Борачке организације, општине Брод, начелник општине са сарадницима, бивше радне колеге и чланови Борачке организације.

Породица Горановић данас је посјетила и Спомен-собу, као и Улицу Воје Горановића, исказавши захвалност што општина Брод његује сјећање на њиховог Воју.

Цвијеће су положили чланови породице Горановић, делегација Борачке организације и општине Брод.

Војислав Горановић радио је у предузећу "Ђуро Ђаковић" у Славонском Броду, све до доласка ХДЗ-а на власт у Хрватској, када је почело протјеривање Срба.

Двије улице у Броду добиле су назив у вези са догађајем из 1991. године - једна носи назив Воје Горановића, а друга 16. септембар.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежено 30 година од убиства седам српских бораца у Месићима Обиљежено 30 година од убиства седам српских бораца у Месићима
Сутра помен за погинуле раднике фабрике "Фамос-Kоран" Сутра помен за погинуле раднике фабрике "Фамос-Kоран"
Вашингтон пребацује ударну групу носача ближе Израелу Вашингтон пребацује ударну групу носача ближе Израелу
Најчитаније
 • Милош нас треба – покренута хуманитарна акција за нашег суграђанина!
  14h 54m
  2
 • Данас о здравственом стању Милоша Божовића
  17h 28m
  0
 • Сјећање на Веселина Пукету
  18h 42m
  0
 • Рецепт за посне кифле
  11h 25m
  0
 • Цијело подручје општине Соколац прогласити угроженим
  13h 6m
  0