Обавеза - његовати сјећање на Војислава Горановића

16.09.2023. 14:45
0
ИЗВОР: srna.rs

У насељу Горњи Клакар у Броду, у кругу бивше фабрике грађевинског материјала "Грамат", данас је служен помен и одата почаст првој цивилној жртви рата у БиХ Војиславу Горановићу, кога је на радном мјесту у циглани убила артиљеријска граната испаљена са територије Хрватске 16. септембра 1991. године.

Предсједник Скупштине општинске Борачке организације Радослав Кокић рекао је да Брод има обавезу да се сјећа и поштује лик инжењера Војислава Горановића, Србина поријеклом из села Дубица у општини Оџак у којем је у Другом свјетском рату масовно поклано становништво.

- Као човјек високог образовања, моралних, организационих и људских вриједности, Војислав је радио у фабрици `Ђуро Ђаковић` у Славонском Броду као директор радне организације ливница. Проглашењем независне државе Хрватске бива протјеран и, само сплетом околности, спасава живу главу и долази у циглану, на мјесто техничког директора. Нажалост, погинуо је на радном мјесту - подсјетио је Кокић.

Он је подсјетио и да најава рата на подручју Босанског Брода и Посавине почиње ратним дешавањима у Хрватској 1991. године, те да су септембра 1991. са подручја Славонског Клакара артиљеријом гранатирана српска села на подручју општине Босански Брод.

- Због непосредне близине Славонског Брода српски народ у тадашњој општини Босански Брод осјетио је страхоте рата у ноћи између 15. и 16. септембра - рекао је Кокић и додао да је у јутарњим часовима 16. септембра 1991. године гранатирана циглана "Грамат" у Клакару и том приликом убијен на радном мјесту инжењер Војислав Горановић, који је и прва цивилна жртва рата у БиХ.

У знак сјећања, у кругу циглане постављена је спомен-плоча као трајно сјећање на 16. септембар и лик и дјело Војислава Горановића и симбол Војиног патриотског односа према отаџбини.

Помену су присуствовали чланови Војине породице, супруга, кћерка, браћа и братић, те представници Борачке организације, општине Брод, начелник општине са сарадницима, бивше радне колеге и чланови Борачке организације.

Породица Горановић данас је посјетила и Спомен-собу, као и Улицу Воје Горановића, исказавши захвалност што општина Брод његује сјећање на њиховог Воју.

Цвијеће су положили чланови породице Горановић, делегација Борачке организације и општине Брод.

Војислав Горановић радио је у предузећу "Ђуро Ђаковић" у Славонском Броду, све до доласка ХДЗ-а на власт у Хрватској, када је почело протјеривање Срба.

Двије улице у Броду добиле су назив у вези са догађајем из 1991. године - једна носи назив Воје Горановића, а друга 16. септембар.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    15h 10m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    6h 8m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    14h 34m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    12h 49m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    14h 28m
    0