Obavezne maske u zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite u FBiH

04.08.2022. 14:31
3
IZVOR: srna.rs

U FBiH od danas je obavezno nošenje zaštitne maske u svim zdravstvenim i ustanovama socijalne zaštite, odlučila je federalna Vlada.

Naloženo je da zdravstvene ustanove redukuju posjete, saopšteno je iz federalne Vlade, nakon današnje sjednice u Sarajevu na kojoj su usvojene naredbe i preporuke kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u vezi sa virusom korona.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužni su da otvore punktove za vakcinaciju protiv virusa korona na nivou svake opštine s ciljem veće dostupnosti vakcinacije stanovništvu.

Utvrđeno je da danas počne primjena naredbi i preporuka Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva čiji je rok važenja 30 dana.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zadužen je da kontinuirano prati situaciju i da u slučaju pogoršanja odmah preporuči Vladi nove mjere.

- Vladama kantona, odnosno kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva naređeno je da kontinuirano prate epidemiološku situaciju na području kantona, te u slučaju pogoršanja pravovremeno djeluju, donose mjere i o tome redovno izvještavaju Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva - navodi se u saopštenju federalne Vlade, koja je danas usvojila informaciju o epidemiološkoj situaciji na dan 1. avgusta u kojoj je procijenjeno da je prijetnja zdravlju opšte populacije umjerena do visoka.

Vlada FBiH će obavijestiti federalni Parlament o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

Prema podacima dostavljenim Zavodu za javno zdravstvo FBiH, u FBiH evidentirano je 7.657 aktivnih slučajeva zaraze virusom korona.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, dopunila odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava - rudnici uglja u koncernu "Elektroprivrede BiH".

Komentari 3
  • Generic placeholder image
    marija 24.08.2022. 12:56
    Nisam sigurna koliko te maske pomazu, jer izdisemo ugljen dioksid koji opet udisemo..., mislim da je bolje poraditi na jacanju imuniteta, ja redovno pijem suplement medicinske gljive Agaricus, poboljsava imunitet, pijem vitamine, izbjegavam guzve....
  • Generic placeholder image
    Ma 08.08.2022. 16:27
    Kakva vakcinacija kad ni ove nisu nista pomogle za nazovi virus, ovo je jadno sto rade narodu, mnogi su se pokajali a pojedinih i nema medju zivima
  • Generic placeholder image
    Pale 08.08.2022. 16:24
    Jel to opet ovce da izigravamo, e da vidimo ko ce mi reci da stavim masku, jebem vam sve glupavo, do nedavno svi bez maske a sad lafo opet, ne stiti i od jebite, glupani pojedini ce da nose brnjicu ponovo al narod se opametio
Povezane vijesti
Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke Identifikovani žena i dijete pronađeni u koritu Miljacke
Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke Tijela žene i djeteta pronađena u koritu rijeke Miljacke
Ponovo oštećen krst na molitvištu u Gornjoj Brijesnici Ponovo oštećen krst na molitvištu u Gornjoj Brijesnici
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 4m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    6h 15m
    6
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    22h 1m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    20h 23m
    0
  • U toku potraga za nestalim Miodragom Cvanićem
    4h 51m
    0