Obilježavanje 28 godina od zvjerskih ubistava 33 borca VRS

21.04.2021. 09:20
0
IZVOR: Srna

Na gradskom groblju u Pučilama kod Bijeljine danas će biti obilježeno 28 godina od pogibije 33 srpska borca Druge majevičke brigade na Banj brdu, čija žrtva ne smije biti zaboravljena, najavili su predstavnici Boračke organizacije grada Bijeljina.

Ratni komandant Vlado Grabovičkić rekao je da je prošlo 28 godina od sigurno najtragičnijeg događaja koji se desio u proteklom ratu na području Majevice, pa i šire.

- Zločin se desio na treći dan Vaskrsa kada su u jednom danu za nekoliko sati nastradala 33 naša pripadnika, 32 je lakše i teže ranjeno, a 10 je tom prilikom zarobljeno - podsjetio je Grabovičkić.

On je naveo da se napad i neviđeni zločin događao na prostoru Majevice, na širem prostoru Banj brda, s ciljem da neprijatelja ovlada tim prostorom kako bi napredovli ka Loparama i Ugljeviku.

- Međutim, desio se strašan zločin o čemu svjedočimo mi i činjence da smo poslije pronašli tijelo bez glave, a glava je otišla kao neki njihov trofej. Na rejonu Ćeperište pronašli smo i leš vojnika sa odsječenom glavom, koji je prethodno bio ranjen i zarobljen - rekao je Grabovičkić i dodao da i danas još jednog borca brigada vodi kao nestalog.

On je naveo da su muslimani pucali i na vidno označeno sanitetsko vozilo kada je ubijen vozač, a teško ranjen jedan sanitetlija.

- Takođe, da se zločin desio pokazala je i njihova lokalna televizija kada su naših 10 zarobljenika sprovodili do hotela `Tuzla` pri čemu se jasno vidjelo udaranje, pljuvanje, maltretiranje naših vojnika - rekao je Grabovičkić.

On je naglasio da je premlaćivanje nastavljeno i u zatvorima što potvrđuje činjenica da je jedan borac nakon razmjene preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od posljedica udaranja.

Za sve to i mnogo toga još čime raspolažu, kako je rekao, do danas niko nije odgovarao.

Jovica Marković, ratni komandant Četvrtog pješadijskog bataljona i načelnik štaba Druge majevičke ratne brigade, istakao je da su 21. april 1993. i 15. maj 1945. godine dva datuma najvećeg stradanja Srba sa Majevice.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović istakao je da je 21. april 1993. godine još jedan tragičan datum iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kada su na Banj brdu pognula 33 borca.

On je napomenuo da su u njihovu čast i slavu boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku izgradili spomenik u Pučilama, simbol vječnog sjećanja na stradala 33 vojnika Druge majevičke brigade VRS i sve Tuzlake koji su poginuli braneći ognjišta.

Potpredsjenik Zavičajnog udruđenja Tuzlaka u Bijeljini Slaviše Vujanović pozvao je sve Tuzlake i sugrađane da u 12.00 časova dođu i da zajednički odaju počast hrabrim srpskim borcima i svim žrtvama tuzlanske regije iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

Komentari 0
Povezane vijesti
Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine Motociklista teško povrijeđen u udesu kod Bijeljine
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 20m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 15m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 3m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 9m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    17h 37m
    0