Обиљежавање 28 година од звјерских убистава 33 борца ВРС

21.04.2021. 09:20
0
ИЗВОР: Срна

На градском гробљу у Пучилама код Бијељине данас ће бити обиљежено 28 година од погибије 33 српска борца Друге мајевичке бригаде на Бањ брду, чија жртва не смије бити заборављена, најавили су представници Борачке организације града Бијељина.

Ратни командант Владо Грабовичкић рекао је да је прошло 28 година од сигурно најтрагичнијег догађаја који се десио у протеклом рату на подручју Мајевице, па и шире.

- Злочин се десио на трећи дан Васкрса када су у једном дану за неколико сати настрадала 33 наша припадника, 32 је лакше и теже рањено, а 10 је том приликом заробљено - подсјетио је Грабовичкић.

Он је навео да се напад и невиђени злочин догађао на простору Мајевице, на ширем простору Бањ брда, с циљем да непријатеља овлада тим простором како би напредовли ка Лопарама и Угљевику.

- Међутим, десио се страшан злочин о чему свједочимо ми и чињенце да смо послије пронашли тијело без главе, а глава је отишла као неки њихов трофеј. На рејону Ћепериште пронашли смо и леш војника са одсјеченом главом, који је претходно био рањен и заробљен - рекао је Грабовичкић и додао да и данас још једног борца бригада води као несталог.

Он је навео да су муслимани пуцали и на видно означено санитетско возило када је убијен возач, а тешко рањен један санитетлија.

- Такође, да се злочин десио показала је и њихова локална телевизија када су наших 10 заробљеника спроводили до хотела `Тузла` при чему се јасно видјело ударање, пљување, малтретирање наших војника - рекао је Грабовичкић.

Он је нагласио да је премлаћивање настављено и у затворима што потврђује чињеница да је један борац након размјене преминуо на Војномедицинској академији у Београду од посљедица ударања.

За све то и много тога још чиме располажу, како је рекао, до данас нико није одговарао.

Јовица Марковић, ратни командант Четвртог пјешадијског батаљона и начелник штаба Друге мајевичке ратне бригаде, истакао је да су 21. април 1993. и 15. мај 1945. године два датума највећег страдања Срба са Мајевице.

Предсједник градске Борачке организације Миодраг Стевановић истакао је да је 21. април 1993. године још један трагичан датум из одбрамбено-отаџбинског рата, када су на Бањ брду погнула 33 борца.

Он је напоменуо да су у њихову част и славу бораца који су животе дали за Републику Српску изградили споменик у Пучилама, симбол вјечног сјећања на страдала 33 војника Друге мајевичке бригаде ВРС и све Тузлаке који су погинули бранећи огњишта.

Потпредсјеник Завичајног удруђења Тузлака у Бијељини Славише Вујановић позвао је све Тузлаке и суграђане да у 12.00 часова дођу и да заједнички одају почаст храбрим српским борцима и свим жртвама тузланске регије из посљедњег одбрамбено-отаџбинског рата.

Коментари 0
Повезане вијести
Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини Повријеђени пјешак и мотоциклиста у Бијељини
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Ослобађање Бијељине 1992. године Ослобађање Бијељине 1992. године
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 50m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 53m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 12m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 25m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 26m
    3