Obilježavanje 32 godine od zločina nad pripadnicima JNA

17.04.2024. 10:37
13
IZVOR: katera.news

U Istočnom Sarajevu i Sarajevu u subotu, 20. aprila, biće obilježene 32 godine od zločina paravojnih muslimanskih formacija i radikalnih islamista nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici.

Prema programu memorijalne manifestacije, u Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Novom Sarajevu u 10.00 časova biće služen parastos za ubijene pripadnike JNA.

Za 10.40 časova planiran je polazak autobusa za Dobrovoljačku ulicu u Sarajevu, u 11.00 časova najavljena je mirna šetnja i polaganje cvijeća, dok je za 11.50 časova predviđen povratak u Istočno Sarajevo.

Program će biti realizovan uz prisustvo najviših zvaničnika Republike Srpske, srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, rukovodstva gradova i opština, članova porodica poginulih pripadnika JNA i preživjelih učesnika, predstavnika 3. pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH.

Najavljeno je i prisustvo predstavnika nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i NOR-a, gradskih i opštinskih udruženja i građana.

Početkom maja 1992. godine, zločin nad nedužnim vojnicima, oficirima i građanskim licima na službi u JNA, tokom dogovorenog mirnog povlačenja iz Sarajeva, počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, Teritorijalne odbrane RBiH i paravojnih muslimanskih formacija kojima su komandovali predratni kriminalci.

Dana 2. maja 1992. godine oko 11.30 časova, oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane tzv. RBiH i "Zelenih beretki", među kojima su bili Sakib Puška, Jusuf Juka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom izvršili i napad na Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN na čelu sa generalom Luisom Mekenzijem, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje Republike BiH.

Iako je za bezbjednost vojnika garantovao tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta.

Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prvi napad je izvršen 2. maja na Dom JNA, a sve kasarne JNA u ovom gradu bile su blokirane i pod opsadom muslimanskih paravojnih snaga, koje su im isključili struju, vodu i telefone.

Komentari 13
  • Generic placeholder image
    Ime: 19.04.2024. 09:15
    Vidi srboljube, niko se ne pali na taj termin ture. Ti ga ocito koristis jer te pucaju kompleksi sto ti je prababu tarlaho turcin, pa si ti sad garav. Tako da tisina misu, ti si jedino turcin ovdje. Promjeni ime u osmanljub ahahahahhaah 😂😂😂
  • Generic placeholder image
    Srboljub 19.04.2024. 03:30
    Oj ture, nije ti mjesto među nama. Imaš svoje medije.
  • Generic placeholder image
    Dogodine na kurcu 18.04.2024. 21:29
    Vidi vam se po komentarima da ste bas miroljubivi gamadi licemjerna
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 13:51
    Nije ovo polemika nego ispravljanje krivih navoda
  • Generic placeholder image
    Skijaš 18.04.2024. 11:40
    Nema potrebe za polemiku sa ustašama i njihovim cvijećem.
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 07:25
    Imate snimak razgovora đenerala Kukanjca i onog novinara što nije znao plivat...a ti mi nađi dokaz te nebuloze koju tvrdiš.
    Pošto vam je malo pobijenih,prilikom svakog pominjanja treba ostavit prazan prostor gdje se upisuje cifra pa upisujte po volji samo ostavite prostora za dovoljno nula.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 18.04.2024. 01:40
    Oj ture,ti izgleda pričaš o kukanjcu a misliš na klintonovu ponudu aliji da žrtvuje nekoliko hiljada srebreničana za bombardovanje nato- naci pakta.
  • Generic placeholder image
    Joža 17.04.2024. 20:54
    Znači Kukanjac laže? Malo poginulo?
  • Generic placeholder image
    Re: Joža 17.04.2024. 19:54
    Pogledao. Ja, i šta s tim? Ova gnjida je zabrljala u Dobrovoljačkoj, i pokušava da umanji svoju grešku umanjujući broj poginulih. Izašao je iz okruženja na čelu kolone i ostavio vojsku na milost i nemilost sarajevskom šljamu da se iživljava nad njima. Ovakvi se procesiraju za veleizdaju, a on ovde izigrava uvrijeđenu mladu. Ni stida, ni srama. Ista ste sorta.
  • Generic placeholder image
    zuka 17.04.2024. 19:26
    a Kukanjac je kao govorio istinu. Covjek(govnar) koji je odgovoran za ovu svinjariju licno naravno da ce se potruditi da ne kaze istinu. Istinu mozete pronaci ako potrazite imena stradalih. Sve postoji crno na bijelo, imena, prezimena , cinovi, cak i mjesta pogibije za sve te ljude. Naravno ovi slijepci iz FBIH koji se kunu u ovu toboz drzavu i kenjaju kako su je Srbi napadali sta bi rekli za ovaj slucaj kada su oni direktno napali tad regularnu vojsku tad regularne drzave i krenuli u njeno rusenje. Nista naravno jer nemaju argumenata. Uzivajte na 23% i to vam je puno bagro.
  • Generic placeholder image
    Joža 17.04.2024. 12:59
    Imaš dostupan snimak intervjua đenerala Kukanjca pa pogledaj.Samo glup i zlonamjeran čovjek može nekom spočitavati odsustvo stida a veze nema o čemu priča
  • Generic placeholder image
    RE: Joža 17.04.2024. 12:54
    Veliki umovi rekoše da glupog čovjeka možeš poznati po odsustvu stida. Samo čovjek bez imalo stida može napisati ovakav komentar. Sad, obično u ovakvim prilikama, čovjek bi rekao:"Sram da te bude!", no tebi ne vrijedi govoriti.
  • Generic placeholder image
    Joža 17.04.2024. 10:50
    Imate intervju Kukanjca u kome fino kaže da je tokom tih dešavanja poginula 4 oficira,jedan vojnik i jedna žena,inače muslimanka.Ta cifra ne odgovara velikosrpskoj mantri
Povezane vijesti
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO) Počeo Zvezdin kamp u Istočnoj Ilidži (FOTO)
Najčitanije
  • Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
    23h 24m
    3
  • Vukovcima besplatno polaganje vozačkog ispita
    4h 0m
    4
  • Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
    3h 42m
    0
  • Naoružani napadači usred dana ubili misicu Ekvadora
    21h 10m
    0
  • Još jedan avio-prevoznik pokrenuo letove iz BiH
    18h 17m
    0