Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА

17.04.2024. 10:37
13
ИЗВОР: katera.news

У Источном Сарајеву и Сарајеву у суботу, 20. априла, биће обиљежене 32 године од злочина паравојних муслиманских формација и радикалних исламиста над припадницима ЈНА у Добровољачкој улици.

Према програму меморијалне манифестације, у Цркви Светог великомученика Георгија у Миљевићима у Источном Новом Сарајеву у 10.00 часова биће служен парастос за убијене припаднике ЈНА.

За 10.40 часова планиран је полазак аутобуса за Добровољачку улицу у Сарајеву, у 11.00 часова најављена је мирна шетња и полагање цвијећа, док је за 11.50 часова предвиђен повратак у Источно Сарајево.

Програм ће бити реализован уз присуство највиших званичника Републике Српске, српских представника у заједничким институцијама БиХ, руководства градова и општина, чланова породица погинулих припадника ЈНА и преживјелих учесника, представника 3. пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Најављено је и присуство представника невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и НОР-а, градских и општинских удружења и грађана.

Почетком маја 1992. године, злочин над недужним војницима, официрима и грађанским лицима на служби у ЈНА, током договореног мирног повлачења из Сарајева, починили су припадници такозване Армије БиХ, Територијалне одбране РБиХ и паравојних муслиманских формација којима су командовали предратни криминалци.

Дана 2. маја 1992. године око 11.30 часова, око 200 припадника јединица територијалне одбране тзв. РБиХ и "Зелених беретки", међу којима су били Сакиб Пушка, Јусуф Јука Празина, Емин Швракић и други, као и јединица којима је командовао сарајевски криминалац Исмет Бајрамовић Ћело, држали су у блокади, а потом извршили и напад на Дом ЈНА у Сарајеву, отварајући ватру из цјелокупног расположивог наоружања.

Нападом на колону ЈНА у Добровољачкој, која се мирно повлачила из Сарајева према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН на челу са генералом Луисом Мекензијем, руководили су тадашњи члан Предсједништва БиХ Ејуп Ганић и руководство тадашње Републике БиХ.

Иако је за безбједност војника гарантовао тадашњи предсједник Предсједништва БиХ Алија Изетбеговић, колона ЈНА није безбједно изашла из Сарајева, већ је прекинута и нападнута.

За само неколико дана мучки су убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, док их је 207 заробљено. Први напад је извршен 2. маја на Дом ЈНА, а све касарне ЈНА у овом граду биле су блокиране и под опсадом муслиманских паравојних снага, које су им искључили струју, воду и телефоне.

Коментари 13
  • Generic placeholder image
    Ime: 19.04.2024. 09:15
    Vidi srboljube, niko se ne pali na taj termin ture. Ti ga ocito koristis jer te pucaju kompleksi sto ti je prababu tarlaho turcin, pa si ti sad garav. Tako da tisina misu, ti si jedino turcin ovdje. Promjeni ime u osmanljub ahahahahhaah 😂😂😂
  • Generic placeholder image
    Srboljub 19.04.2024. 03:30
    Oj ture, nije ti mjesto među nama. Imaš svoje medije.
  • Generic placeholder image
    Dogodine na kurcu 18.04.2024. 21:29
    Vidi vam se po komentarima da ste bas miroljubivi gamadi licemjerna
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 13:51
    Nije ovo polemika nego ispravljanje krivih navoda
  • Generic placeholder image
    Skijaš 18.04.2024. 11:40
    Nema potrebe za polemiku sa ustašama i njihovim cvijećem.
  • Generic placeholder image
    Joža 18.04.2024. 07:25
    Imate snimak razgovora đenerala Kukanjca i onog novinara što nije znao plivat...a ti mi nađi dokaz te nebuloze koju tvrdiš.
    Pošto vam je malo pobijenih,prilikom svakog pominjanja treba ostavit prazan prostor gdje se upisuje cifra pa upisujte po volji samo ostavite prostora za dovoljno nula.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 18.04.2024. 01:40
    Oj ture,ti izgleda pričaš o kukanjcu a misliš na klintonovu ponudu aliji da žrtvuje nekoliko hiljada srebreničana za bombardovanje nato- naci pakta.
  • Generic placeholder image
    Joža 17.04.2024. 20:54
    Znači Kukanjac laže? Malo poginulo?
  • Generic placeholder image
    Ре: Јожа 17.04.2024. 19:54
    Погледао. Ја, и шта с тим? Ова гњида је забрљала у Добровољачкој, и покушава да умањи своју грешку умањујући број погинулих. Изашао је из окружења на челу колоне и оставио војску на милост и немилост сарајевском шљаму да се иживљава над њима. Овакви се процесирају за велеиздају, а он овде изиграва увријеђену младу. Ни стида, ни срама. Иста сте сорта.
  • Generic placeholder image
    zuka 17.04.2024. 19:26
    a Kukanjac je kao govorio istinu. Covjek(govnar) koji je odgovoran za ovu svinjariju licno naravno da ce se potruditi da ne kaze istinu. Istinu mozete pronaci ako potrazite imena stradalih. Sve postoji crno na bijelo, imena, prezimena , cinovi, cak i mjesta pogibije za sve te ljude. Naravno ovi slijepci iz FBIH koji se kunu u ovu toboz drzavu i kenjaju kako su je Srbi napadali sta bi rekli za ovaj slucaj kada su oni direktno napali tad regularnu vojsku tad regularne drzave i krenuli u njeno rusenje. Nista naravno jer nemaju argumenata. Uzivajte na 23% i to vam je puno bagro.
  • Generic placeholder image
    Joža 17.04.2024. 12:59
    Imaš dostupan snimak intervjua đenerala Kukanjca pa pogledaj.Samo glup i zlonamjeran čovjek može nekom spočitavati odsustvo stida a veze nema o čemu priča
  • Generic placeholder image
    РЕ: Јожа 17.04.2024. 12:54
    Велики умови рекоше да глупог човјека можеш познати по одсуству стида. Само човјек без имало стида може написати овакав коментар. Сад, обично у оваквим приликама, човјек би рекао:"Срам да те буде!", но теби не вриједи говорити.
  • Generic placeholder image
    Joža 17.04.2024. 10:50
    Imate intervju Kukanjca u kome fino kaže da je tokom tih dešavanja poginula 4 oficira,jedan vojnik i jedna žena,inače muslimanka.Ta cifra ne odgovara velikosrpskoj mantri
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдешићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдешићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Пале: Радомир Вучковић пронашао новац и вратио га власницима
    22h 54m
    3
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    3h 30m
    4
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    3h 12m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    20h 40m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    17h 47m
    0