Obilježavanje 32 godine od zločina u Sijekovcu

26.03.2024. 08:17
0
IZVOR: srna.rs

U Sijekovcu kod Broda danas će biti obilježene 32 godine od prvog masovnog zločina nad srpskim civilima, koji su nad mještanima ovog sela počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Delegacija Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila će u 9.30 časova položiti vijenac na spomen-ploču, podignutu na mjestu masovne grobnice.

Ostatak protokola obilježavanja stradanja Srba u Sijekovcu predviđen je programom obilježavanja koji je utvrdio Odbor za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Iz Uprave Spomen-hrama Svete Velikomučenice Ognjene Marije u Sijekovcu saopšteno je da će danas molitveno biti pomenuti Sveti novomučenici zvorničko-tuzlanski, postradali u Sijekovcu 1992. godine. Molitveni čin počeće u 10.30 časova.

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je na majskom zasjedanju 2022.
godine uvrstio u kalendar Novomučenike zvorničko-tuzlanske, postradale u Drugom svjetskom i zadnjem Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Time su u kalendar svetih uvršteni i nevino postradali Sijekovčani na dan 26. mart.

- Budući da se svetima ne služi parastos, toga dana ćemo u našem Spomen-hramu osveštati slavske darove u pomen novomučenika - navedeno je u saopštenju.

Polaganje vijenaca i cvijeća na spomen-ploču planirano je za 10.45 časova, a u 10.50 obraćanje zvaničnika.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, su 26. marta 1992. godine ubili devet srpskih civila u Sijekovcu, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Prema podacima Boračke organizacije Brod, najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine, dok je u zločinačkom pohodu zapaljeno 15 kuća i crkva.

Bio je to prvi masovni zločin i prije nego što je počeo oružani sukob u BiH koji su počinile regularne snage hrvatske vojske i paravojne muslimansko-hrvatske formacije.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

U dokumentima Boračke organizacije Brod navedeno je da je tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno 46 srpskih civila.

U Sijekovcu živi Milja Zečević koja je 14. februara napunila 93 godine. Ona je u Drugom svjetskom ratu ostala siroče, dok su joj u posljednjem Odbrambeno-otadžbinskom u strašnom sijekovačkom pokolju ubijena tri sina i muž, a prije tri godine umro joj je i četvrti sin.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Komentari 0
Povezane vijesti
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Danas odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze U nedjelju parastos za dr Miodraga Lazića – četiri godine od smrti čuvenog dr Laze
Najčitanije
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    14h 38m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    15h 53m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    21h 44m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    20h 11m
    0
  • Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
    22h 3m
    0