Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу

26.03.2024. 08:17
0
ИЗВОР: srna.rs

У Сијековцу код Брода данас ће бити обиљежене 32 године од првог масовног злочина над српским цивилима, који су над мјештанима овог села починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ће у 9.30 часова положити вијенац на спомен-плочу, подигнуту на мјесту масовне гробнице.

Остатак протокола обиљежавања страдања Срба у Сијековцу предвиђен је програмом обиљежавања који је утврдио Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Из Управе Спомен-храма Свете Великомученице Огњене Марије у Сијековцу саопштено је да ће данас молитвено бити поменути Свети новомученици зворничко-тузлански, пострадали у Сијековцу 1992. године. Молитвени чин почеће у 10.30 часова.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је на мајском засједању 2022.
године уврстио у календар Новомученике зворничко-тузланске, пострадале у Другом свјетском и задњем Одбрамбено-отаџбинском рату. Тиме су у календар светих уврштени и невино пострадали Сијековчани на дан 26. март.

- Будући да се светима не служи парастос, тога дана ћемо у нашем Спомен-храму освештати славске дарове у помен новомученика - наведено је у саопштењу.

Полагање вијенаца и цвијећа на спомен-плочу планирано је за 10.45 часова, а у 10.50 обраћање званичника.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године убили девет српских цивила у Сијековцу, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Према подацима Борачке организације Брод, најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

У документима Борачке организације Брод наведено је да је током 1992. године у Сијековцу убијено 46 српских цивила.

У Сијековцу живи Миља Зечевић која је 14. фебруара напунила 93 године. Она је у Другом свјетском рату остала сироче, док су јој у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском у страшном сијековачком покољу убијена три сина и муж, а прије три године умро јој је и четврти син.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе У недјељу парастос за др Миодрага Лазића – четири године од смрти чувеног др Лазе
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    1h 16m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    19h 38m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    20h 53m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    16h 46m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    19h 52m
    1