Обиљежавање 32 године од злочина у Сијековцу

26.03.2024. 08:17
0
ИЗВОР: srna.rs

У Сијековцу код Брода данас ће бити обиљежене 32 године од првог масовног злочина над српским цивилима, који су над мјештанима овог села починиле оружане снаге из Хрватске и паравојне муслиманско-хрватске јединице из БиХ.

Обиљежавању ће присуствовати предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Данијел Егић.

Делегација Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила ће у 9.30 часова положити вијенац на спомен-плочу, подигнуту на мјесту масовне гробнице.

Остатак протокола обиљежавања страдања Срба у Сијековцу предвиђен је програмом обиљежавања који је утврдио Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Из Управе Спомен-храма Свете Великомученице Огњене Марије у Сијековцу саопштено је да ће данас молитвено бити поменути Свети новомученици зворничко-тузлански, пострадали у Сијековцу 1992. године. Молитвени чин почеће у 10.30 часова.

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је на мајском засједању 2022.
године уврстио у календар Новомученике зворничко-тузланске, пострадале у Другом свјетском и задњем Одбрамбено-отаџбинском рату. Тиме су у календар светих уврштени и невино пострадали Сијековчани на дан 26. март.

- Будући да се светима не служи парастос, тога дана ћемо у нашем Спомен-храму освештати славске дарове у помен новомученика - наведено је у саопштењу.

Полагање вијенаца и цвијећа на спомен-плочу планирано је за 10.45 часова, а у 10.50 обраћање званичника.

Припадници регуларне Хрватске војске, заједно са паравојним хрватско-муслиманским јединицама из БиХ и Хрватске, су 26. марта 1992. године убили девет српских цивила у Сијековцу, а наредних дана убијено је још 37 Срба из овог приградског насеља.

Према подацима Борачке организације Брод, најмлађа жртва свирепог злочина имала је 17, а најстарија 72 године, док је у злочиначком походу запаљено 15 кућа и црква.

Био је то први масовни злочин и прије него што је почео оружани сукоб у БиХ који су починиле регуларне снаге хрватске војске и паравојне муслиманско-хрватске формације.

Чланови породица Мартић и Дујанић убијени су 25. марта 1992. године у Броду, а већ сутрадан догодио се покољ у Сијековцу.

У документима Борачке организације Брод наведено је да је током 1992. године у Сијековцу убијено 46 српских цивила.

У Сијековцу живи Миља Зечевић која је 14. фебруара напунила 93 године. Она је у Другом свјетском рату остала сироче, док су јој у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском у страшном сијековачком покољу убијена три сина и муж, а прије три године умро јој је и четврти син.

Окупација хрватских снага прекинута је 7. октобра 1992. године, када је генерал Славко Лисица пажљиво осмишљеном војном акцијом ослободио подручје општине Брод.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге Сјећање на стравично страдање јабучких Срба: 32 године тишине и туге
Обиљежавање дана страдања српског становништва 30. јула Обиљежавање дана страдања српског становништва 30. јула
Сјећање на смрт шестогодишње Биљане Николић - рана која не зараста Сјећање на смрт шестогодишње Биљане Николић - рана која не зараста
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    6h 29m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    16h 28m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 4m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 25m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 8m
    9