Obilježavanje 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina nad srpskim narodom

06.08.2024. 09:14
0
IZVOR: srna.rs

U Prebilovcima će danas biti obilježeni Sveti prebilovački i svehercegovački mučenici i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima od 9.00 časova služiće Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, vladika buenosajreski i južno-centralno američki Kirilo, vladika budimljansko-nikšićki Metodije, mitropolit njemački Grigorije, mitropolit mihalovsko-košicki Georgije i mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Iz Crkvene opštine Čapljina pozvali su vjernike da u što većem broju učestvuju u molitvenom pomenu ubijenim Srbima u Prebilovcima.

Trodnevno obilježanje Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom počelo je u ned‌jelju, 4. avgusta, predavanjem o temi "Bedem pamćenja" igumana manastira Podmaine Rafaila Boljevića u Prebilovcima.

U Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima večernje praznično bogosluženje, uoči Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i obilježavanja 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom, sinoć je služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije, uz sasluženje više arhijereja.

Nakon bogosluženja, u prebilovačkom Domu kulture "Sveti kralj Milutin" otvorena je stalna postavka izložbe "Prebilovci 1941", u organizaciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Muzej žrtava genocida prvi put je organizovao stalnu izložbenu postavku izvan Srbije kako bi sačuvao od zaborava sve nevino postradale Prebilovčane i selo koje je simbol stradanja Srba u Hercegovini, ali i na cijelom srpskom etničkom prostoru.

Izložbena postavka predstavlja najvrednije artefakte o zločinu u Prebilovcima 1941. godine kao što su replika stolice Stane Arnaut /original se čuva u Muzeju žrtava genocida/, učiteljice iz Prebilovaca koja je mučena, silovana, prebijana i ubijena zajedno sa još 100 svojih učenika u školi koja je sada Dom kulture.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva /SPC/ je iste godine kanonizovala te žrtve.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i d‌jece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene u spomen-kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive "Čagalj" pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu koja je simbol vaskrsenja i života, a od tada do danas Prebilovci su mjesto koje opominje i prkosi svima koji misle da se jedan narod može istrijebiti sa svog vjekovnog ognjišta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sjećanje na učiteljicu Stanu Arnaut, mučenicu prebilovačku Sjećanje na učiteljicu Stanu Arnaut, mučenicu prebilovačku
Vladika Dimitrije: Hercegovački mučenici - nada, zalog i kredit pred živim bogom srpskom narodu Vladika Dimitrije: Hercegovački mučenici - nada, zalog i kredit pred živim bogom srpskom n...
Obilježavanje stradanja u Prebilovcima: Večernje u hramu i otvaranje izložbe “Prebilovci 1941” Obilježavanje stradanja u Prebilovcima: Večernje u hramu i otvaranje izložbe “Prebilovci 1941”
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    15h 9m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    20h 24m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    9h 52m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    11h 52m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    18h 10m
    0