Obilježavanje 90 godina alpinizma na Romaniji

14.12.2019. 15:31
0
IZVOR: Srna

Na Palama će danas biti obilježeno 90 godina alpinizma na Romaniji, a ovom jubileju će prisustvovati alpinisti iz Srbije, Crne Gore, Federacije BiH i Republike Srpske.

Obilježavanje jubileja, uz prigodan kulturno-umjetnički program, organizovali su Planinarski savez Republike Srpske i Planinarsko-ekološko društvo /PED/ „Romanija“ sa Pala.

Predsjednik PED „Romanija“ Radoje Vojvodić rekao je Srni da prvi alpinistički uspon na vrh Romanije datira iz 1929. godine, te da je tom prilikom osvojena stijena poznata kao Đeva.

- Od tada se smatra da je nastao alpinizam na Romaniji, u Republici Srpskoj i BiH. Vrh Romanije iznosi 1.520 metara, a najprestižniji dio planinarstva je alpinizam. Ko želi da se bavi alpinizmom mora biti psihički i fizički spreman, zdrav i imati koncentarciju, jer trenutak male nepažnje može dovesti do katastrofalnih posljedicama - navodi Vojvodić.

On je rekao da su strme stijene Romanije, koje obuhvataju Crvene stijene kod Mokrog, Đevu, pećinu Orlovaču i Mjedenik, postale svojevrstan poligon za obuku, kako alpinista početnika, tako i onih željnih pravih alpinističkih izazova.

Vojvodić je naveo da je kvalitet stijena vrhunski, te da bi trebalo da ih obiđe što više alpinista.

Prema njegovim riječima, Romanija nije dovoljno istražena i nakon toliko vremena, s obzirom na to da ima mnogo toga prirodnog da ponudi od ljekobilja, Novakove pećene, pećine Ledenjaca i drugih.

Vojvodić je naveo da im u organizaciji njihovih aktivnosti pomažu opština Pale, grad Istočno Sarajevo i gradska Turistička organizacija „Jahorina“.

Obilježavanja jubileja počeće u 18.00 časova u Kulturnom centru na Palama, nakon čega je predviđeno druženje u planinarskom domu „Stajna“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ratna staza Zekovića s Romanije Ratna staza Zekovića s Romanije
Fotografa Vladimira Tadića proslavile munje, koze i Romanija (FOTO) Fotografa Vladimira Tadića proslavile munje, koze i Romanija (FOTO)
U subotu obilježavanje 83 godina od podizanja ustanka na Romaniji U subotu obilježavanje 83 godina od podizanja ustanka na Romaniji
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 18m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 13m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 7m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 16m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 26m
    0