Obilježavanje Dana odbrane Ilidže 11. maja

30.04.2024. 13:41
0
IZVOR: katera.news

Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ obilježiće u subotu, 11. maja, dan odrane od drugog napada takozvane Armije BiH na Ilidžu u proteklom Odbrambeno-otadžbnskom ratu.

 

Delegacija Boračke organizacije "Ilidžanski borac" svake godine u porti Hrama Svetog Save u Blažuju prisluži svijeće i oda počast svim borcima poginulim u napadima takozvane Armije BiH na Ilidžu 22. aprila i 14. maja 1992. godine.

Parastos za poginule borce Srpske Ilidže biće služen u 11.00 časova.

U 12.30 časova biće održana Svečana akademija u Kulturni centar Istočno Sarajevo, nakon čega će uslijediti druženje veterana i ručak u Hotelu Beograd.

Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ svake godine organizuje manifestaciju „Dani odbrane Ilidže“.

Prvi napad takozvane ABiH dogodio se 22. aprila 1992. godine, kada je poginulo 12 srpskih rodoljuba, a za odbranu Ilidže tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, život su položila 1.064 borca Vojske Republike Srpske.

Od poginulih 1.064 borca, njih 560 bili su pripadnici „Ilidžanske brigade“, koja je branila svoju teritoriju od napada iz pravaca Sarajeva, Hrasnice i Igmana.

„Ilidžanska brigada“ bila je bastion Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske i dala je ogroman doprinos u odbrani Republike Srpske.

Srpsko stanovništvo sa Ilidže je iseljeno nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je odbranjeno područje pripalo FBiH, a sjećanje na podvig boraca i žrtve civila čuva i njeguje Boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Obilježavanje Dana odbrane Ilidže Obilježavanje Dana odbrane Ilidže
Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO) Junački sinovi Srpske Ilidže odbranili svoja ognjišta (FOTO)
Sutra odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu Sutra odavanje počasti poginulim tokom prvog napada na Ilidžu
Najčitanije
  • Dušanov zakonik danas puni 675 godina
    1h 19m
    1
  • U toku uviđaj u stanu gdje su pronađena tijela žene i dvoje djece
    15h 20m
    0
  • Maturantima po 100 KM od Opštine Istočna Ilidža (FOTO)
    19h 42m
    4
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    20h 7m
    0
  • Luka Gligorić učenik generacije Srednje škole „28. juni“
    17h 57m
    1