Obilježavanje stradanja u Prebilovcima: Večernje u hramu i otvaranje izložbe “Prebilovci 1941”

05.08.2024. 18:21
0
IZVOR: topportal.info

U prebilovačkom hramu večeras će, uoči obilježavanja Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika, biti služeno praznično večernje, a u Domu kulture “Sveti kralj Milutin” planirano je otvaranje stalne postavke izložbe “Prebilovci 1941”, u organizaciji Muzeja žrtava genocida iz Beograda.

Muzej žrtava genocida prvi put organizuje stalnu izložbenu postavku izvan teritorije Srbije, kako bi sačuvao od zaborava sve nevino postradale Prebilovčane i selo koje je simbol stradanja Srba u Hercegovini, ali i na cijelom srpskom etničkom prostoru.

Izložbena postavka predstaviće najvrednije artefakte o zločinu u Prebilovcima 1941. godine, kao što su replika stolice Stane Arnaut /original se čuva u Muzeju žrtava genocida/, učiteljice iz Prebilovaca, koja je silovana i mučena, zajedno sa 100 svojih učenika.

Na izložbi će biti predstavljena i zastava, kojom su tokom 1990. i 1991. godine tokom dostojnog sahranjivanja prekrivani sanduci sa posmrtnim ostacima izvađenim iz brojnih betoniranih jama širom Hercegovine.

Centralno obilježavanje Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom planirana je sutra, kada Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcim od 9.00 časova služiti Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, vladika buenosaireski i južno-centralno američki Kirilo, vladika budimljasnko-nikšićki Metodije, mitropolit njemački Grigorije, mitropolit mihalovsko-košicki Georgije i mitropolit zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Trodnevno obilježanje Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika i 83 godine od jednog od najsvirepijih zločina počinjenih nad srpskim narodom, počelo je sinoć predavanjem o temi “Bedem pamćenja” iguman manastira Podmaine Rafaila Boljevića u Prebilovcima.

Iz Crkvene opština Čapljina pozivaju vjernike da u što većem broju učestvuje u molitvenom pomenu ubijenim Srbima u Prebilovcima.

Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva /SPC/ je iste godine kanonizovala te žrtve.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene u spomen-kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su spomen-kosturnicu.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu koja je simbol vaskrsenja i života, a od tada do danas Prebilovci su mjesto koje opominje i prkosi svima koji misle da se jedan narod može istrijebiti sa svoga vjekovnog ognjišta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srbi sutra slave čudo Svetog Arhangela Mihaila Srbi sutra slave čudo Svetog Arhangela Mihaila
Danas Sveti Petar Dabrobosanski Danas Sveti Petar Dabrobosanski
Na današnji dan proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve Na današnji dan proglašena autokefalnost Srpske pravoslavne crkve
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 50m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 41m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 28m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 54m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 36m
    0