Обиљежавање страдања у Пребиловцима: Вечерње у храму и отварање изложбе “Пребиловци 1941”

05.08.2024. 18:21
0
ИЗВОР: topportal.info

У пребиловачком храму вечерас ће, уочи обиљежавања Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика, бити служено празнично вечерње, а у Дому културе “Свети краљ Милутин” планирано је отварање сталне поставке изложбе “Пребиловци 1941”, у организацији Музеја жртава геноцида из Београда.

Музеј жртава геноцида први пут организује сталну изложбену поставку изван територије Србије, како би сачувао од заборава све невино пострадале Пребиловчане и село које је симбол страдања Срба у Херцеговини, али и на цијелом српском етничком простору.

Изложбена поставка представиће највредније артефакте о злочину у Пребиловцима 1941. године, као што су реплика столице Стане Арнаут /оригинал се чува у Музеју жртава геноцида/, учитељице из Пребиловаца, која је силована и мучена, заједно са 100 својих ученика.

На изложби ће бити представљена и застава, којом су током 1990. и 1991. године током достојног сахрањивања прекривани сандуци са посмртним остацима извађеним из бројних бетонираних јама широм Херцеговине.

Централно обиљежавање Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и 83 године од једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом планирана је сутра, када Свету архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења у Пребиловцим од 9.00 часова служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, митрополит црногорско-приморски Јоаникије, владика буеносаирески и јужно-централно амерички Кирило, владика будимљаснко-никшићки Методије, митрополит њемачки Григорије, митрополит михаловско-кошицки Георгије и митрополит захумско-херцеговачки Димитрије.

Тродневно обиљежање Светих пребиловачких и свехерцеговачких мученика и 83 године од једног од најсвирепијих злочина почињених над српским народом, почело је синоћ предавањем о теми “Бедем памћења” игуман манастира Подмаине Рафаила Бољевића у Пребиловцима.

Из Црквене општина Чапљина позивају вјернике да у што већем броју учествује у молитвеном помену убијеним Србима у Пребиловцима.

Храм Васкрсења Христовог у Пребиловцима саграђен је и освештан 2015. године у знак сјећања на око 4.000 Срба доње Херцеговине које су усташе убиле у Другом свјетском рату, а Српска православна црква /СПЦ/ је исте године канонизовала те жртве.

Овај празник установљен је у календару на датум када су усташе 1941. године звјерски убиле више од 850 мјештана овог села, углавном жена и дјеце и бациле у јаму у Шурманцима надомак Међугорја.

Овај злочин је у бившој Југославији прикриван, а 1961. године јаме у које су бацани Срби су забетониране.

Откопавање 13 јама на подручју доње Херцеговине почело је 1990. године, а кости више од 4.000 Срба 4. августа 1991. године су сахрањене у спомен-костурницу у Пребиловцима.

У јуну 1992. године током офанзиве “Чагаљ” припадници ХОС-а и ХВО-а минирали су спомен-костурницу.

По повратку Срба у Пребиловце послије 2000. године, остаци костију су сакупљени, а по изградњи Храма Васкрсења Христовог почивају у његовој крипти.

Храм у Пребиловцима саграђен је уз помоћ тадашњег предсједника Српске Милорада Додика и захваљујући донацијама Срба у дијаспори.

Урађен је по узору на Цркву Христовог гроба у Јерусалиму која је симбол васкрсења и живота, а од тада до данас Пребиловци су мјесто које опомиње и пркоси свима који мисле да се један народ може истријебити са свога вјековног огњишта.

Коментари 0
Повезане вијести
На данашњи дан проглашена аутокефалност Српске православне цркве На данашњи дан проглашена аутокефалност Српске православне цркве
Данас празник Пренос моштију Светог Александра Невског Данас празник Пренос моштију Светог Александра Невског
Слава храма и освећење парохијског дома у Орашју – Попово поље Слава храма и освећење парохијског дома у Орашју – Попово поље
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 57m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 39m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 7m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 28m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 37m
    0