Obilježavanje Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog krsta

08.05.2021. 17:30
0
IZVOR: crvenikrstrs.org

Crveni krst Republike Srpske u periodu od 8-15. maja obilježava Nedjelju Crvenog krsta (8. maj – Svjetski dan Crvenog krsta). Ovo je jedna od najvažnijih tradicionalnih aktivnosti koja se realizuje na nivou cjelokupnog Pokreta Crvenog krsta u skladu sa smjernicama Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, tokom koje Crveni krst Republike Srpske intenzivira svoje djelovanje na humanitarnom planu. Nedjelja Crvenog krsta, ove godine, obilježava se pod sloganom „U vremenu distanciranja, sačuvajmo humanost. Daruj krv!“

Tokom trajanja Nedjelje, Crveni krst Republike Srpske ukazaće na važnost i neophodnost redovnih održavanja akcija dobrovoljnog davalaštva krvi, budući da ozbiLjnu prepreku u tom segmentu predstavlja aktuelna epidemiološka situacija.
Tokom Nedjelje Crvenog krsta biće realizovan niz aktivnosti socijalno-humanitarnog, zdravstvenog, edukativnog i informativno-promotivnog karaktera:

– Organizovanje posjeta predstavnika CKRS – generalnog sekretara i sekretara opštinskih/gradskih organizacija Crvenog krsta kuhinjama Crvenog krsta u Banja Luci, Bijeljini, Bileći, Vlasenici, Doboju, Tesliću i Trebinju i uručenje prehrambenih artikala neophodnih za rad javnih kuhinja.

– Organizovanje posjeta predstavnika opštinskih/gradskih organizacija Crvenog krsta socijalno ugroženim kategorijama, višečlanim porodicama, porodicama nestalih, žrtvama mina i njihovim porodicama i uručenje humanitarnih paketa.

– Organizovanje posjeta ustanovama za djecu ometenu u razvoju i drugim ustanovama: JU Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Budućnost“ Derventa; Zavod za žensku djecu ometenu u razvoju Višegrad, Zavod za mušku djecu ometenu u razvoju Čirkin polje – Prijedor, JZU Specijalna bolnica za hroničnu psihijatriju „Jakeš“ Modriča.
– Organizovanje sabirnih akcija u tržnim centrima širom Republike Srpske.

– Posjete porodilištima – akušerskim odjeljenjima širom Srpske uz uručenje prigodnih bebi paketa i članskih knjižica Crvenog krsta najmlađim sugrađanima Republike Srpske (UKC Banja Luka, Bolnica Gradiška, Prijedor, Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, „Neovita“ Pale, Foča, Trebinje i Nevesinje.

– Organizovanje Okruglog stola u Banja Luci u partnerstvu sa Zavodom za transfuzijsku medicinu Republike Srpske na temu „Unapređenje Programa dobrovoljnog davalaštva krvi u CKRS“,
– Predavanja o istorijatu i aktivnostima Crvenog krsta u školama i drugim ustanovama u skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom,
– Prijem novih članova u organizacijama Crvenog krsta širom Republike Srpske,
– Pokazne vježbe iz prve pomoći,
– Organizovanje akcija dobrovoljnog davanja krvi,
– Mjerenje krvnog pritiska i šećera u krvi.

– Štampa i distribucija građanskih i poštanskih markica kao i markica za filateliste u tiražu: 62.000 kom, 55.000. kom i 1.000 kom. i plakat u tiražu 500 kom. Prodaju građanskih markica u apoenu 0,50 KM vršiće volonteri i osoblje Crvenog krsta putem info štandova u svim opštinama i gradovima širom Republike Srpske (trgovi, tržni centri itd.) a sav prihod biće upotrijebljen za realizaciju aktivnosti Crvenog krsta.

– Distribucija tehničke opreme za devet operativnih centara u svim koordinacionim odborima Crvenog krsta u Republici Srpskoj obezbijeđena posredstvom Crvenog krsta Republike Srpske, Društva CK/KBIH i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koja će služiti za bržu razmjenu i prikupljanje informacija u strukturi Crvenog krsta u vrijeme prirodnih i drugih katastrofa.

– Realizacija projekta „Oporavak od zemljotresa u Kostajnici i Kozarskoj Dubici“ u vrijednosti 200.400,00 KM obezbijeđenih od strane Crvenog krsta Republike Srpske i Društva CK/KBIH posredstvom donatora – Švajcarskog Crvenog krsta. Sredstva su namijenjena stanovništvu Kostajnice i Kozarske Dubice za sanaciju objekata oštećenih u zemljotresu 29. decembra 2020. godine i drugi vid podrške stanovništvu čija domaćinstva su, tom prilikom, pretrpjela štetu.

– U toku je realizacija drugog, isto tako važnog, projekta u vrijednosti 25.000,00 EUR za stanovništvo Kostajnice pogođeno zemljotresom, za sanaciju oštećenih stambenih objekata. Sredstva su obezbijeđena posredstvom Crvenog krsta Novi Sad.

– Kroz globalni COVID Apel obezbijeđeno je pružanje usluga psihosocijalne podrške putem tri telefonske linije, u Banja Luci i Palama, svim stanovnicima Republike Srpske kod kojih je pojava pandemije COVID-19 izazvala neizvjesnost, osjećaj straha, usamljenosti ili panike. Kroz ovaj projekat koji počinje u maju želimo da pomognemo svima da se sa navedenim problemima lakše nose ili ih prevaziđu uz našu podršku.

– U prethodnom periodu realizovan je Projekat „Zimska pomoć“ kao odgovor na pandemiju COVID-19 zahvaljujući kojem je novčanu podršku dobilo 248 korisnika iz socijalno ugroženih kategorija, i to u opštinama: Bratunac, Petrovo, Oštra Luka, Rogatica i Višegrad. Vrijednost projekta iznosila je 53.500,00 KM.

– Realizacija projekta „Starenje i zdravlje“ koji je potpisan između Švajcarskog CK, OOCK Šamac, OOCK Doboj (druga faza), OOCK Foča i OOCK Prnjavor (prva faza) i predstavnika opštinskih uprava u navedenim opštinama u trajanju od 2 godine, s tim što se projekat odranije implementira u Doboju i Šamcu u trajanju od dvije godine. Cilj projekta je da zdravstveni radnici/njegovatelji pružaju usluge korisnicima koji imaju potrebu za podrškom drugog lica, uz učešće i donatorskih sredstava i lokalnih zajednica ali i minimalo učešće korisnika za pružene usluge.

– Od 1. maja u Kozarskoj Dubici formiran je novi mobilni tim za pružanje pomoći migrantima u tranzitu kroz Republiku Srpsku, te pored dva postojeća koja rade u Zvorniku i Vlasenici, u skladu sa humanitarnim mandatom, distribuiše humanitarne robe u vidu hrane, higijenskih artikala, zaštitne opreme, dez. sredstava, kabanica, odjeće, obuće itd. te vrši pružanje prve pomoći zbrinjavajući sitne povrede (posjekotine, ogrebotine i slično).

– Povodom 100 godina postojanja i rada Opštinske organizacije Crvenog krsta Šamac dana 12. maja biće održana pokazna vježba na keju u Šamcu – predviđeni scenario požar, na kojoj će učestvovati spasilačka jedinica na vodi OOCK Šamac uz učešće ekipa prve pomoći koje će pružati prvu pomoć povrijeđenim osobama, u saradnji sa Teritorijalnom vatrogasnom jedinicom Šamac i CZ Šamac.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Naš grad bogatiji za jednog dječaka Naš grad bogatiji za jednog dječaka
Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi Manje bolovanja u Srpskoj, a veći troškovi
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    23h 19m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    8h 52m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    23h 29m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    8h 58m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    8h 56m
    0