Obilježen Dan boraca Srpske i Prvog srpskog ustanka

14.02.2021. 13:58
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Predstavnici Boračke organizacije opštine Sokolac položili su danas vijenac, povodom Dana boraca odbrambeno-otadžbinskog rata i Prvog srpskog ustanka, na Centralno spomen obilježje na Sokocu, na kome su uspisana imena 1.250 poginulih boraca.

-Ovo još jedan dan u kome se sjećamo Sretenja, 15. februara 1804. godine, kada je počela borba za oslobođenje srpskog naroda od Osmanlijskog carstva i isto tako njegujemo sjećanje na borce Vojske Republike Srpske, koji su izvojevali slobodu- rekao je predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije Sokolac Željko Lalić.

On je istakao da je zbog poštovanja epidemioloških mjera ove godine obilježavanju Dana boraca prisustvovao mali broj članova porodica poginulih i preminulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca Vojske Republike Srpske.

-Naša obaveza je, a potom i naših potomaka, da se sjećamo srpskih boraca koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku, u kojoj slobodno živimo i naša djeca smiju pričati svojim jezikom i baštiniti svoju istoriju i kulturu- naveo je Lalić.

Zdravko Orašanin, jedan od demobilisanih boraca, izrazio je zadovljstvo što se obilježavanjem značajnih datuma iz minulog rata saborci sjećaju svojih poginulih drugova i teških dana u kojima je izvojevana sloboda.

On se kao penzioner nada boljem statusu u zajednici svih boračkih kategorija koje su donijele mir i stvorile Republiku Srpsku.

Polaganju vijenca na Centralno spomen obilježje prisustvovao je i načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Sa područja opštine Sokolac u odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je ukupno 287 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Centralna manifestacija obilježavanja 15. februara Dana boraca Republike Srpske i Prvog srpskog ustanka održava se danas u Višegradu.

Komentari 0
Povezane vijesti
U aprilu rođene 32 bebe U aprilu rođene 32 bebe
Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu Besplatni pregledi kože u Istočnom Sarajevu
Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom Kaldesići Ontario zamijenili Istočnim Sarajevom
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    14m
    8
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    20h 23m
    3
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    21h 28m
    4
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    15h 11m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    16h 17m
    0