Obilježen Dan Četvrtog bataljona Vojne policije VRS (FOTO)

22.05.2022. 12:57
0
IZVOR: katera.news

Služenjem parastosa poginulim i preminulim pripadnicima Četvrtog bataljona Vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa i polaganjem vijenaca na spomenik "Slava srpskom borcu" u Istočnom Novom Sarajevu obilježen je Dan formiranja ove jedinice.

Sekretar Udruženja veterana Vojne policije Dragan Pjević rekao je da je kroz Četvrti bataljon Vojne policije prošlo 409 boraca, 30 je odlikovano, a 21 je dao život za Republiku Srpsku.

-  Danas obilježavamo dva velika jubileja, 50 godina od formiranja 288. bataljon Vojne policije, tada kao jedinica pod direktnom komandom Sarajevske armijske oblasti, i tri decenije od kada je Četvrti bataljon Vojne policije stavljen pod komandu Vojske Republike Srpske – rekao je Pjević.

On je podsjetio da je ova jedinica, nakon višednevne blokade, a po ranijem sporazumu JNA i Predsjedništva BiH, napustila kasarnu "Viktor Bubanj" i izmještena u kasarnu "Slobodan Princip Seljo" u Lukavici.

-  Od ljudstva koje je pristupilo Vojsci Republike Srpske, 25. maja 1992. godine formiran je Četvrti bataljon Vojne policije – rekao je Pjević.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Sin poginulog borca Četvrtog bataljona Svetislav Gavrilović rekao je da je njegov otac poginuo 19. jula 1995. godine na Bjelovcu, opština Trnovo, te da se svake godine porodice poginulih okupljaju da sačuvaju uspomenu na svoje najmilije.

Pripadnik Vojne policije JNA Danilo Beribaka izjavio je da je Četvrti bataljon prošao sva ratišta u zoni odgovornosti Sarajevsko-romanijskog korpusa.

- Prvi borci Vojne policije JNA poginuli su 20. aprila 1992. u Drugoj armijskoj oblasti na Bistriku, potom je pet boraca poginulo u Dobrovoljačkoj ulici, a jedan vojnik je poginuo 4. maja u kasarni „Biktor Bubanj“ – podsjetio je Beribaka.

On je dodao da je kroz jedinicu prošlo 409 boraca, a brojno stanje se kretalo od 180 do 200 pripadnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Najveća izlaznost u Trnovu 78 odsto Najveća izlaznost u Trnovu 78 odsto
Čakle - rana koja ne zarasta (FOTO) Čakle - rana koja ne zarasta (FOTO)
Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka Najtežu tikvu uzgojio Ratko Govedarica iz Gacka
Najčitanije
  • Lokalni izbori 2024: Održani lokalni izbori u BiH
    12h 10m
    4
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 15.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    10h 17m
    0
  • Grad Istočno Sarajevo: Do 11.00 časova najveća izlaznost u Trnovu
    13h 44m
    1
  • Pogledajte grafikon o promjeni broja birača u odnosu na lokalne izbore 2020. godine
    13h 14m
    0
  • Marinko Božović proglasio pobjedu u Istočnoj Ilidži
    5h 42m
    2