Обиљежен Дан Четвртог батаљона Војне полиције ВРС (ФОТО)

22.05.2022. 12:57
0
ИЗВОР: katera.news

Служењем парастоса погинулим и преминулим припадницима Четвртог батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса и полагањем вијенаца на споменик "Слава српском борцу" у Источном Новом Сарајеву обиљежен је Дан формирања ове јединице.

Секретар Удружења ветерана Војне полиције Драган Пјевић рекао је да је кроз Четврти батаљон Војне полиције прошло 409 бораца, 30 је одликовано, а 21 је дао живот за Републику Српску.

-  Данас обиљежавамо два велика јубилеја, 50 година од формирања 288. батаљон Војне полиције, тада као јединица под директном командом Сарајевске армијске области, и три деценије од када је Четврти батаљон Војне полиције стављен под команду Војске Републике Српске – рекао је Пјевић.

Он је подсјетио да је ова јединица, након вишедневне блокаде, а по ранијем споразуму ЈНА и Предсједништва БиХ, напустила касарну "Виктор Бубањ" и измјештена у касарну "Слободан Принцип Сељо" у Лукавици.

-  Од људства које је приступило Војсци Републике Српске, 25. маја 1992. године формиран је Четврти батаљон Војне полиције – рекао је Пјевић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Син погинулог борца Четвртог батаљона Светислав Гавриловић рекао је да је његов отац погинуо 19. јула 1995. године на Бјеловцу, општина Трново, те да се сваке године породице погинулих окупљају да сачувају успомену на своје најмилије.

Припадник Војне полиције ЈНА Данило Берибака изјавио је да је Четврти батаљон прошао сва ратишта у зони одговорности Сарајевско-романијског корпуса.

- Први борци Војне полиције ЈНА погинули су 20. априла 1992. у Другој армијској области на Бистрику, потом је пет бораца погинуло у Добровољачкој улици, а један војник је погинуо 4. маја у касарни „Биктор Бубањ“ – подсјетио је Берибака.

Он је додао да је кроз јединицу прошло 409 бораца, а бројно стање се кретало од 180 до 200 припадника.

Коментари 0
Повезане вијести
У суботу обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса У суботу обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса
Дивне вијест из породилишта Болнице „Србија“ – Град богатији за девет беба Дивне вијест из породилишта Болнице „Србија“ – Град богатији за девет беба
Фестивал "Акордеон арт плус" од 28. до 31. маја у Источном Сарајеву Фестивал "Акордеон арт плус" од 28. до 31. маја у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Сарајевско-романијски корпус - сами против свих (ФОТО)
    15h 6m
    5
  • Отворено Народно позориште Источно Сарајево (ФОТО)
    3h 3m
    8
  • Гeнерална скупштина УН усвојила резолуцију о Сребреници!
    6h 45m
    6
  • Егзотична пилетина у сосу
    15h 22m
    0
  • Мајдов има специјалну поруку након освајања сребра
    11h 22m
    2