Obilježen Dan i krsna slava Pravnog fakulteta

31.10.2023. 15:27
0
IZVOR: srna.rs

Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je svečano obilježio krsnu slavu - Svetog Petra Cetinjskog i Dan ove visokoškolske ustanove, a kum slave, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, istakao je da ovaj fakultet spada među najbolje u Srpskoj.

- Bilo je teško doći do ovog stepena razvoja Univerziteta u Istočnom Sarajevu, posebno Pravnog fakulteta. Imamo visok nivo rejtinga ove visokoobrazovne ustanove zahvaljujući plejadi profesora i dekana koji su bili prije, a sada zahvaljujući dekanu /Goranu/ Markoviću - izjavio je novinarima Kuzmanović.

Kuzmanović je naveo da je kao kum slave zadovoljan što Pravni fakultet pažnju usmjerava na vaspitanje i obrazovanje, ali i na nauku.

Dekan Pravnog fakulteta na Palama Goran Marković istakao je da obilježavaju i 77 godina postojanja i rada Pravnog fakulteta jer baštine tradiciju Sarajevskog pravnog fakulteta, koji je osnovan 1946. godine.

Marković je napomenuo da je Pravni fakultet vrlo značajan za Republiku Srpsku, pogotovo za njen istočno dio, jer veže znatan broj mladih za ove prostore.

- Po mišljenju drugih pružamo im kvalitetno pravničko obrazovanje. Fakultet želi da da svoj doprinos kao naučna ustanova, i to ne samo doprinos pravne teorije, nego i pravnog sistema - istakao je Marković.

Slika

Foto: srna.rs

Prema njegovim riječima, Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu zajedno sa desetak institucija i organizacija iz nekoliko evropskih zemalja učestvuje u velikom naučnoistraživačkom projektu o maloljetničkoj delinkvenciji kako bi dali doprinos njenom savladavanju ili umanjivanju.

On je naveo da su prije nekoliko dana održali Međunarodni naučni skup, najveći u Jugoistočnoj Evropi iz oblasti pravnih nauka, uz učešće 206 autora iz 23 zemlje, što je, kako je istakao, za skup iz oblasti pravnih nauka teško postići.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da mu je čast što prisustvuje obilježavanju Dana Pravnog fakulteta i krsne slave, koja za pravoslavne Srbe predstavlja dio identiteta.

Kulić je naveo da je Pravni fakultet na Palama važna članica Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a posebno za Republiku Srpsku - ako hoće da ima uređeno društvo.

- Nema ozbiljnog Univerziteta bez Pravnog fakulteta. Zadovoljan sam radom i funkcionisanjem Pravnog fakulteta na Palama jer dekan Marković i njegovi saradnici posebnu pažnju daju Međunarodnoj saradnji i naučnom aspektu rada na Univerzitetu. Njihov naučni skup, koji je nedavno održan, najbolji je na ovim prostorima i šire - rekao je Kulić i dodao da ovaj fakultet ima njihovu nesebičnu podršku.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman rekao je da je Pravni fakultet značajan činilac Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ali i za kompletno Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku.

Lomljenju slavskog kolača prisustvovali su savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović, predstavnici opštine Pale, kolege sa Univerziteta, te predstavnici javnog i političkog života.

Komentari 0
Povezane vijesti
Vaskršnja tucijada u Palama Vaskršnja tucijada u Palama
Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima Pale: Radomir Vučković pronašao novac i vratio ga vlasnicima
Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO) Ekipa OŠ „Srbija“ prva na takmičenju iz oblasti saobraćaja i vještine u vožnji biciklom (FOTO)
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 46m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 31m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 30m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 36m
    0