Обиљежен Дан и крсна слава Правног факултета

31.10.2023. 15:27
0
ИЗВОР: srna.rs

Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву данас је свечано обиљежио крсну славу - Светог Петра Цетињског и Дан ове високошколске установе, а кум славе, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, истакао је да овај факултет спада међу најбоље у Српској.

- Било је тешко доћи до овог степена развоја Универзитета у Источном Сарајеву, посебно Правног факултета. Имамо висок ниво рејтинга ове високообразовне установе захваљујући плејади професора и декана који су били прије, а сада захваљујући декану /Горану/ Марковићу - изјавио је новинарима Кузмановић.

Кузмановић је навео да је као кум славе задовољан што Правни факултет пажњу усмјерава на васпитање и образовање, али и на науку.

Декан Правног факултета на Палама Горан Марковић истакао је да обиљежавају и 77 година постојања и рада Правног факултета јер баштине традицију Сарајевског правног факултета, који је основан 1946. године.

Марковић је напоменуо да је Правни факултет врло значајан за Републику Српску, поготово за њен источно дио, јер веже знатан број младих за ове просторе.

- По мишљењу других пружамо им квалитетно правничко образовање. Факултет жели да да свој допринос као научна установа, и то не само допринос правне теорије, него и правног система - истакао је Марковић.

Слика

Фото: srna.rs

Према његовим ријечима, Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву заједно са десетак институција и организација из неколико европских земаља учествује у великом научноистраживачком пројекту о малољетничкој делинквенцији како би дали допринос њеном савладавању или умањивању.

Он је навео да су прије неколико дана одржали Међународни научни скуп, највећи у Југоисточној Европи из области правних наука, уз учешће 206 аутора из 23 земље, што је, како је истакао, за скуп из области правних наука тешко постићи.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је да му је част што присуствује обиљежавању Дана Правног факултета и крсне славе, која за православне Србе представља дио идентитета.

Кулић је навео да је Правни факултет на Палама важна чланица Универзитета у Источном Сарајеву, а посебно за Републику Српску - ако хоће да има уређено друштво.

- Нема озбиљног Универзитета без Правног факултета. Задовољан сам радом и функционисањем Правног факултета на Палама јер декан Марковић и његови сарадници посебну пажњу дају Међународној сарадњи и научном аспекту рада на Универзитету. Њихов научни скуп, који је недавно одржан, најбољи је на овим просторима и шире - рекао је Кулић и додао да овај факултет има њихову несебичну подршку.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман рекао је да је Правни факултет значајан чинилац Универзитета у Источном Сарајеву, али и за комплетно Источно Сарајево и Републику Српску.

Ломљењу славског колача присуствовали су савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић, начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић, представници општине Пале, колеге са Универзитета, те представници јавног и политичког живота.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу гусларско вече у Палама У недјељу гусларско вече у Палама
У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    5h 53m
    8
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 49m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    23h 34m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    20h 33m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    21h 45m
    0